Aperitivy
Nejprodávanější
Co je to aperitiv?
Slavnostní narozeninová večeře, oslava důležitého životního milníku, narozeninová oslava nebo třeba nedělní oběd. To vše jsou události, které si zaslouží pozornost. A je nutné si je náležitě užít. Ke správnému gastronomickému zážitku patří dobré pití. A aperitiv je velmi dobrým nápojem.
Slovo "aperitiv" pochází z latinského aperire (pozn. red. otevírat) a doslova otevírá významnou chvíli. Aperitiv se podává cca 15 až 20 minut před hlavním jídlem, aby zpříjemnil čekání na pokrm, správně naladil chuťové buňky a probudil větší chuť na jídlo. Jestliže dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí, tak dobrý hostitel aperitiv na stůl naservíruje.
Důležitou funkcí aperitivu je jeho společenská role. Se sklenkou ruce často opadává napětí a aperitiv tak pozitivně působí na atmosféru u slovu. Atmosféra se uvolňuje, lidé se baví, smějí a s úsměvem na tváři chutná nedělní kachna prostě výtečně.
Historie aperitivu
Staří Římané popíjeli aperitiv pro rozveselení chuti, mnichové si jím prodlužovali život. A zase tu máme lékařské účinky! Jak už jsme si ale zvykli, statistika prodloužených životů díky aperitivům je zatím nedostupná.
Aperitiv současné podoby se objevil na sklonku roku 1888. Nápoje obohacené o bylinky se do té doby považovaly za lék. Právě Josephu Dubonnetovi se povedlo vyrobit aperitiv, který dochutil chininem a předehra před dobrým jídlem byla na světě.
Jaké známe dneska aperitivy?
Mezi nejznámější aperitivy určitě můžeme zařadit Martini, Campari nebo Cinzano. Jejich lehce nahořklá chuť stimuluje chuťové buňky a pokud je dobře připraven, působí v organismu při trávení jídla, pomáhá při tvorbě pepsinu a činnosti žaludku se slinivkou. Za nás potvrzujeme, že všechny výše uvedené aperitivy jsou bezchybné a svoji činnost plní se stoprocentní přesností.
Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem?
Zásadní! Nebo celý oběd, resp. celá večeře. Aperitiv se pije před obědem, aby připravil žaludek na gastro zážitek. Kdežto digestiv se konzumuje po jídle. Název pochází z francouzského digestif (pozn. red. trávicí). Digestivem hostina končí.
Před začátkem jídla se pije aperitiv
To už samozřejmě víme. Naladit, rozproudit atmosféru, navnadit žaludek a chuťové buňky. Co ale může být aperitiv? Cinzano, suché martini ale i ovocný destilát.
Po jídle se pije digestiv
To už samozřejmě víme také. Nápoj, který pomáhá trávení a díky němu budete mít v žaludku jako v pokojíčku. Co může být digestiv?
Koňak, whisky nebo grappa. Situaci dodá glanc, když si k digestivu dopřejete kousek hořké čokolády nebo doutník.