Aperitivy

Každý dobrý hostitel či hostitelka dobře ví, že před samotným jídlem se sluší a patří podávat hostům kvalitní aperitivy. Aperitivy slouží k tomu, aby vyvolaly hlad a zároveň větší chuť k jídlu, a tak stačí aby se podávalo pouze malé množství tohoto nápoje. Žádná významná společenská událost se bez aperitivu rozhodně neobejde. Aperitivy mohou být lehké například v podobě sektu, šampaňského či vína, sladké například v podobě značek Cinzano, Campari nebo lahodného Martini.Detailní informace▼

Nejprodávanější

Cena

139289
1139289

Značky

Objem

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 8
8 položek celkem
Accarezza Prosecco ALKO173
89445 cinzano prosecco 0 75l 11
249 Kč
ALKO2002
87678 cinzano asti 0 75l 7
269 Kč
ALKO778
86547 martini prosecco 0 75l 11
249 Kč
ALKO037
86445 martini asti 0 75l 7
269 Kč
ALKO1098
86361 martini brut 0 75l 11 5
285 Kč
ALKO810
85104 martini rosato 0 75l 15
229 Kč
ALKO083

Co je to aperitiv?

Slavnostní narozeninová večeře, oslava důležitého životního milníku, narozeninová oslava nebo třeba nedělní oběd. To vše jsou události, které si zaslouží pozornost. A je nutné si je náležitě užít. Ke správnému gastronomickému zážitku patří dobré pití. A aperitiv je velmi dobrým nápojem.

Slovo "aperitiv" pochází z latinského aperire (pozn. red. otevírat) a doslova otevírá významnou chvíli. Aperitiv se podává cca 15 až 20 minut před hlavním jídlem, aby zpříjemnil čekání na pokrm, správně naladil chuťové buňky a probudil větší chuť na jídlo. Jestliže dobrá hospodyňka i pro pírko přes plot skočí, tak dobrý hostitel aperitiv na stůl naservíruje.

Důležitou funkcí aperitivu je jeho společenská role. Se sklenkou ruce často opadává napětí a aperitiv tak pozitivně působí na atmosféru u slovu. Atmosféra se uvolňuje, lidé se baví, smějí a s úsměvem na tváři chutná nedělní kachna prostě výtečně.

Historie aperitivu

Staří Římané popíjeli aperitiv pro rozveselení chuti, mnichové si jím prodlužovali život. A zase tu máme lékařské účinky! Jak už jsme si ale zvykli, statistika prodloužených životů díky aperitivům je zatím nedostupná.

Aperitiv současné podoby se objevil na sklonku roku 1888. Nápoje obohacené o bylinky se do té doby považovaly za lék. Právě Josephu Dubonnetovi se povedlo vyrobit aperitiv, který dochutil chininem a předehra před dobrým jídlem byla na světě.

Jaké známe dneska aperitivy?

Mezi nejznámější aperitivy určitě můžeme zařadit Martini, Campari nebo Cinzano. Jejich lehce nahořklá chuť stimuluje chuťové buňky a pokud je dobře připraven, působí v organismu při trávení jídla, pomáhá při tvorbě pepsinu a činnosti žaludku se slinivkou. Za nás potvrzujeme, že všechny výše uvedené aperitivy jsou bezchybné a svoji činnost plní se stoprocentní přesností.

Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem?

Zásadní! Nebo celý oběd, resp. celá večeře. Aperitiv se pije před obědem, aby připravil žaludek na gastro zážitek. Kdežto digestiv se konzumuje po jídle. Název pochází z francouzského digestif (pozn. red. trávicí). Digestivem hostina končí.

Před začátkem jídla se pije aperitiv

To už samozřejmě víme. Naladit, rozproudit atmosféru, navnadit žaludek a chuťové buňky. Co ale může být aperitiv? Cinzano, suché martini ale i ovocný destilát.

Po jídle se pije digestiv

To už samozřejmě víme také. Nápoj, který pomáhá trávení a díky němu budete mít v žaludku jako v pokojíčku. Co může být digestiv?

Koňak, whisky nebo grappa. Situaci dodá glanc, když si k digestivu dopřejete kousek hořké čokolády nebo doutník.

 
 

Připravte se na Velikonoce s ovocnou pálenkou!

 

Vajíčka a zajíčci jsou sice milé velikonoční tradice, ale pro dospělé máme něco, co je opravdovým symbolem oslav jara. Nepodceňte situaci a zásobte se láhví nebo dvěma tradiční ovocné pálenky.