12 položek celkem
Armagnac Chabot Vintage 1975 ALKO1410
Armagnac Chabot Vintage 1984 ALKO2357
Armagnac Chabot Vintage 1974 ALKO2356
88482 armagnac chabot xo superior 0 7l 40 ALKO429
88305 armagnac chabot vsop gold 0 7l 40 ALKO1357
85647 armagnac castarede xo 20y 0 7l 40 ALKO490
85467 armagnac castarede vsop 10y 0 7l 40 ALKO553
83766 janneau napoleon 0 7l 40
939 Kč
ALKO110
Janneau VSOP
829 Kč
ALKO109
83757 janneau xo 0 7l 40
1 299 Kč
ALKO090
83751 cles de ducs vsop 0 7l 40
799 Kč
ALKO062
Armagnac (česky Armaňak) je druh brandy alkoholického nápoje příbuzného koňaku. Původ tohoto nápoje je v Gaskoňsku v jihozápadní Francii na území Armagnacu. Armagnac je pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací. Zůstává tak zachována část vonných a chuťových látek. Obsah alkoholu nesmí překročit 63%.

O armagnacu

Armagnac je nejstarším francouzským destilátem. Tento triumf pravděpodobně obhájí i v celosvětovém měřítku. Je příbuzným jiného destilátu - brandy. Armagnac pochází z Gaskoňska, z jihozápadu Francie. Pyreneje tak na vlastní oči viděly, jak se armagnac pálí pouze jednou, tzv. postupnou destilací.

Historie armagnacu

Způsob výroby armagnacu byl znám prokazatelně již ve 14.století. O její rozmach se však zasloužili Holanďané. Angličané uvrhli embargo na vývoz vína a jedinou výjimkou bylo Bordeaux. Obyvatelé Holandska tak alespoň dováželi ve velkém množství armaňak. V okolí Gaskoňska se vřele obchodovalo, netrvalo to dlouho a armagnac se začal dostávat i do dalších koutů Francie, a postupně celého světa. Opět to jemné aroma. Opět ta jemná chuť. Díky těmto faktorům se z armagnacu stala jedna z nejlepších brandy na světě. Značkou "Armagnac" se mohou honosit pouze vinné destiláty vyrobené z hroznů pěstovaných na vinicích o rozloze 35 000 ha v okolí města La Bastide d´Armagnac. Oblast se dělí na tři kraje: Bas-Armagnac, Ténaréze a Haut-Armagnac. K výrobě armaňaku může být podle zákona použito pouze deset bílých odrůd, které mají kyselý charakter.

Jak se vyrábí Armagnac?

Vinný mošt prochází, na rozdíl od koňaku, pouze jednou destilací. Destilace probíhá také při nižší teplotě než u slavnějšího koňaku a tento proces zaručuje armaňaku výraznější chuť i aroma. Nakonec se destilát nechává dozrát v černých dubových sudech, které obsahují látku tanin. Ta dodává pálence typickou zlatohnědou barvu. Armagnac je sametový, suchý a má drsnou chuť. Kvalita armaňaku se zvyšuje s počtem let zrání.

Kategorie armagnacu

Tříleté armaňaky se označují třemi hvězdičkami XXX nebo VS. Označení VSOP mají armaňaky, které zrály v sudu minimálně pět let a XO minimálně 6 let. Destiláty, které zrají v sudech až třicet let se nazývají "hors d´age"(mnohaleté).