Armagnac
Nejprodávanější
O armagnacu
Armagnac je nejstarším francouzským destilátem. Tento triumf pravděpodobně obhájí i v celosvětovém měřítku. Je příbuzným jiného destilátu - brandy. Armagnac pochází z Gaskoňska, z jihozápadu Francie. Pyreneje tak na vlastní oči viděly, jak se armagnac pálí pouze jednou, tzv. postupnou destilací.
Historie armagnacu
Způsob výroby armagnacu byl znám prokazatelně již ve 14.století. O její rozmach se však zasloužili Holanďané. Angličané uvrhli embargo na vývoz vína a jedinou výjimkou bylo Bordeaux. Obyvatelé Holandska tak alespoň dováželi ve velkém množství armaňak. V okolí Gaskoňska se vřele obchodovalo, netrvalo to dlouho a armagnac se začal dostávat i do dalších koutů Francie, a postupně celého světa. Opět to jemné aroma. Opět ta jemná chuť. Díky těmto faktorům se z armagnacu stala jedna z nejlepších brandy na světě. Značkou "Armagnac" se mohou honosit pouze vinné destiláty vyrobené z hroznů pěstovaných na vinicích o rozloze 35 000 ha v okolí města La Bastide d´Armagnac. Oblast se dělí na tři kraje: Bas-Armagnac, Ténaréze a Haut-Armagnac. K výrobě armaňaku může být podle zákona použito pouze deset bílých odrůd, které mají kyselý charakter.
Jak se vyrábí Armagnac?
Vinný mošt prochází, na rozdíl od koňaku, pouze jednou destilací. Destilace probíhá také při nižší teplotě než u slavnějšího koňaku a tento proces zaručuje armaňaku výraznější chuť i aroma. Nakonec se destilát nechává dozrát v černých dubových sudech, které obsahují látku tanin. Ta dodává pálence typickou zlatohnědou barvu. Armagnac je sametový, suchý a má drsnou chuť. Kvalita armaňaku se zvyšuje s počtem let zrání.
Kategorie armagnacu
Tříleté armaňaky se označují třemi hvězdičkami XXX nebo VS. Označení VSOP mají armaňaky, které zrály v sudu minimálně pět let a XO minimálně 6 let. Destiláty, které zrají v sudech až třicet let se nazývají "hors d´age"(mnohaleté).