Bílý rum
Nejprodávanější
Ačkoli najdeme v českém názvu destilátu slovo “bílý”, jedná se ve skutečnosti o alkohol průzračný. V zahraničí jej najdeme pod označením Blanco, White, ale také Light nebo Silver, což má k jeho podstatě blíže.
Proč je bílý rum “bílý”?
Co způsobuje, že nemá bílý rum oproti zlatému a tmavému žádné zbarvení? Často se jednoduše vydestiluje a neprochází procesem zrání v dubovým sudech např. po koňaku, což by mu jinak dalo charakteristický tmavý nádech. Zůstává tak ve své čiré podobě.
Některé bílé rumy však v sudech zrají (i když obvykle kratší dobu než rumy tmavé, bývá to do dvou let). Ty pak musí projít filtrací přes uhlíkové kameny, aby získaly zpět svou průzračnost, chuťový podtón ale zůstává.
Časté je rovněž míchání průzračných rumů s rumy stařenými, kdy si výsledný produkt nese chuť po původně tmavém a následně přefiltrovaném rumu.
Stejně jako rum tmavý je i bílý rum produktem vyrobeným z melasy, případně ze šťávy z cukrové třtiny. Jeho chuť je tedy přirozeně sladká, a to i bez dobarvení karamelem, které je u rumů tmavých velmi časté.
Jak na klasifikaci bílých rumů
Bílé rumy můžeme nejjednodušším způsobem rozdělit na karibské, jihoamerické a jamajské.
Speciální kategorii pak tvoří agricole (neboli zemědělské) rumy, které musí být vyrobeny striktně ze šťávy z cukrové třtiny, a nikoli melasy. Stejný je postup i u brazilského národního alkoholu cachaça. Ta technicky do kategorie rum nepatří, postup je však téměř totožný jako u agricole rumu.
Samozřejmě lze sehnat rovněž průzračný tuzemský rum značky Božkov. Ačkoli do základních mixů může stačit, s pravými karibskými rumy jej srovnat samozřejmě nelze.
Kde použít bílý rum
Jak napovídá už výše uvedená klasifikace, sehnat lze jak dobré, tak horší bílé rumy. Ty základní, které neprošly procesem zrání, najdou své uplatnění v míchaných koktejlech. Tam je jejich kvalita zcela dostačující. Skvěle k tomu poslouží rumy značek Bacardi, Captain Morgan nebo Old Pascas.
Použití v koktejlu však není nutně pravidlem, průzračně čistý rum si lze vychutnat i samotný. Týká se to především stařených bílých rumů, které prošly filtrací, či různých míchaných rumů. Do jejich výroby se dnes směle pouštějí i značky proslulé výrobou kvalitnějších a dražších rumů a výsledné produkty rozhodně nejsou ostudou.
A v jakých koktejlech se bílý rum dá použít? Osvědčenou klasikou je Cuba Libre, Mojito, Piňa Colada nebo Daiquiri, v případě cachaçy pak Caipirinha. Pokud se nebojíte pustit do sofistikované mixologie, vyzkoušet můžete i některé méně známé drinky, jako jsou Acapulco nebo Mai-Tai.
Tak na zdraví!