Píše se rok 1884 a v jihočeské obci Jílovice se rodí Anton Kaapl. V té době nikdo netuší, co Anton dá světu. Skvělou višňovici, výtečnou slivovici, perfektní hruškovici. Nebo jen všanc své jméno, které propujčí ovocným pálenkám. Ovocným pálenkám, které dnes hrdě nosí jeho jméno. Ovocným pálenkám, které z malé jihočeské obce vystřelily až na samotný světový vrchol. Ovocné pálenky, které je hřích neochutnat. Že se říká zlaté české ručičky? V tomto případě můžeme hovořit o jihočeských zlatých ručičkách.
Ať už se jedná o pálenku ze švestek, hrušek, višní, jablek či meruněk, všechny druhy se vyrábí několikanásobnou destilací. Nejprve se pečlivě vybere ovoce, poté se pečlivě řídí proces kvašení, následuje několikastupňová destilace a stárnutí alkoholu. A zbytek je už na nás. Koupit, ochutnat a vychutnat.
Historie Antona Kaapla
Anton Kaapl se narodil v obci Jílovice v roce 1884. Obec Jílovice leží v Jižních Čechách nedaleko Trhových Svin. Rodina Kaaplů má v této lokalitě předlouhou tradici. Dle místních kronik zde tento rod žije minimálně od roku 1658.
Anton Kaapl však nepálil skvělé višňovice, slivovice, hruškovice nebo bierbrand celý život. Byl to také vysloužilý válečný veterán, který bojoval v první světové válce. Roku 1916 se však zraněn vrací do Jílovic. Jakmile roku 1918 vzniklo Československo, stává se starostou, resp. místostarostou. V těchto pozicích zůstává až do roku 1945.
Dlouhé zkušenosti s pálením vynikajících ovocných destilátů daly vzniknout jihočeskému klenotu. Zlaté jihočeské ručičky. Familientradition aus Gilowetz. Říkejme tomu, jak chceme. Vznikl Anton Kaapl. Vznikla neopakovatelná chuť ovocných pálenek. Právě dovětek "Familientradition aus Gilowetz" odkazuje na rakouskouherské kořeny této rodinné firmy.
Celý proces výroby včetně destilace či lahvování probíhá v Kaaplově podniku. Kaapl tvrdě odmítá cokoliv syntetizovaného či umělého. Jedná se o přírodní alkohol demineralizovaný vodou z Třeboňské pánve.
Současnost
Anton Kaapl drží od roku 2018 vlastní ochrannou známku. Rodinná firma pokračuje ve své tradici. Rozhodovací pozice drží nositelé jména Kápl. Sídlo má firma stále v Jílovicích. Je vidět, že tradice pro ni není jen prázdný pojem.
Jak Kaapl zpracovává ovoce?
Poctivě! Při výrobě maximálně dbá na zralé a čisté ovoce, které vybírá u evropských ovocnářů. Používá vyšlechtěnou kulturu sušených kvasinek. To vše z důvodu vyšší výtěžnosti alkoholu, bohatšího aroma a prokvašení.
Jaké Kaapl používá technologie?
Ty nejmodernější! Kaapl pracuje s moderním konceptem monoblokového systému. V tomto systému probíhá destilace i rektifikace v jednom kotli zároveň. Technologie je vyrobena z nerezu, některé její části jsou však z mědi. Vyrobené destiláty dostanou čas zrát v nerezových nádržích. Díky tomu jsou tak jemné a vyvážené.
Jak pálenku Anton Kaapl správně servírovat?
Pálenku doporučujeme skladovat v 16 až 20°C. Tedy v pokojové teplotě. Jakmile skladovací teplota klesne pod 8°C, může dojít k mírnému zakalení. Žádná syntetika, žádná umělotina. Pouze ovoce. 100 %. V žádném případě nechlaďte ani nemrazte. Kaapl nepatří do mrazáku. Patří do stylové skleničky.
Úspěchy Kaaplových pálenek
Že je Anton Kaapl extratřída, dokládají i úspěchy, které posbíral za hranicemi České republiky.
Višňovice si odnesla z evropské soutěže Das goldene Stamperl v roce 2019 zlato. Na téže soutěži skončila slivovice na skvělém třetím místě. O rok později Kaapl doplnil kolekci o stříbrnou medaili. Tu si odnesla pálenka bierbrand.
Největším úspěchem je bronzové místo višňovice na světové soutěži Destillata. V roce 2020 zde zazářila pálenka z višní. Za zmínku stojí, že v tvrdé, destilované konkurenci obstála jako jediný zástupce České republiky.