Aperitiv a digestiv. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Nerozlučná dvojice. Skvělé se doplňují a potkávají se na každé akci. Nemají však nic moc společného. V čem se liší aperitiv od digestivu? Začněme tím, že si každého představíme. Jelikož řeč bude hlavně o začátku a konci, hodilo by se začít něčím symbolickým - aperitivem. 

 

Co je to aperitiv?

Slovo pochází z francouzského jazyka. Apéritif znamená “otvírající”. Logicky vyplývá, že se jedná o začátek. Konkrétně začátek skvělé večeře, oslavy či jiné společenské události.

Aperitiv se podává zpravidla před prvním chodem. Navnadí vaše chuťové buňky a povzbudí žaludek. Zejména má však tělo a žaludek připravit na přísun jídla. Sekundárně také rozproudí atmosféru u stolu. Navíc při vychutnávání svěžího nápoje první chod přistane na vašem talíři jako lusknutím prstem. Klasicky ho dostanete cca 15-20 minut před jídlem. Hostitel tak v klidu zjistí, zda dorazili všichni jeho hosté a kolik má podávat porcí předkrmu. 

Co je digestiv?

Narozdíl od aperitivu se jako digestiv volí nápoj s vyšším procentem alkoholu. Digestiv se podává po jídle, nebo při úplně posledním chodu. Je to závěr dokonalého zážitku. Třešnička na dortu. Z francouzštiny by se dal přeložit jako „zažívací“. Né nadarmo se používá pojem “na slehnutí”. Digestivy totiž podporují trávení. Je to jedinečný okamžik, kdy společnost dojídá poslední chod a vychutnává si poslední sousta. Těsně před tím, než začne bujná diskuze o všelijakých tématech. 

Digestiv se podává na závěr. Neměl by k němu být přímo určený žádný pokrm. Při správném výběru by měl představovat dokonalý závěr všech chutí sám o sobě. Nikdy však není špatný nápad užít si výběrový tvrdý alkohol s kvalitním doutníkem či kouskem hořké čokolády. 

Jaký zvolit alkohol

Na volbu alkoholu nepotřebujete fištróna. Zvolte takový, jaký vám chutná, nebo takový, o kterém víte, že jej vaši hosté ocení. 

Nejlepší aperitivy

Při výběru vhodného aperitivu je doporučeno sáhnout po nápoji s nižším obsahem alkoholu. Nechceme totiž aby ovlivnil chutě následujících chodů. Měl by se podávat v malém množství (cca 1dl) a neměl by být příliš sladký. V teplejším období je výborné zvolit lehčí a méně alkoholický nápoj, v chladnějším může být aperitiv i výraznější.

Jako královnu aperitivů bychom mohli označit Itálii. Její značky jsou tím přímo proslulé. Například Cinzano vyrábí jedny z nejprodávanějších vermutů již po staletí. Jedním z největších trendů posledních let je také Aperol, podávaný nejčastěji v podobě míchaného drinku s proseccem. Mezi oblíbence patří také Campari nebo Martini

 

Nejlepší digestivy

Naopak při výběru digestivu se hodí vybrat tvrdší kousek. Noblesní klasikou jsou kvalitní značky koňaku či brandy. Kvalitní česká pálenka rozhodně neurazí. Oblíbený je také Armagnac nebo bylinné likéry. Často se podává whisky, gin nebo vodka. Nešlápnete vedle ani s vermutem, né však tím stejným který se v menu již objevil jako aperitiv. 

Mezi oblíbence značek podávaných jako digestiv v našich končinách patří například Hennessy, Metaxa, Becherovka či Jägermeister. Jako skvělý závěr může být i sklenička pravého šampaňského. Ano, nespletli jsme se. Většina světa šampaňské podává spíše jako aperitiv, v zemi původu jim ovšem uzavírají hostinu.

Na závěr nutno říct, že kreativitě se meze nekladou. Každým rokem vznikají nové trendy a dle toho se obměňují i tyto zašlé standardy hostiny. Zvyklosti se také liší dle země, například na Slovensku by se rozhodně nebáli začít večeři pořádnou silnou pálenkou - třeba Bošáckou slivovicí.