Aperol Spritz - recept

Pokud se hodí nějaký drink popíjet v létě, pak je to Aperol Spritz [aperol špric]. Ikonicky oranžový, miliony lidí ozkoušený a po celém světě oblíbený. Sytá barva, fantastická chuť, smyslné bublinky a pomeranč. Takhle zní léto. Připravte si podle našeho receptu ten nejlepší Aperol a udělejte radost sobě nebo svým kamarádům. Perfektně se hodí třeba na grilovačky. 

Postup 

Připravte si k ruce sklenici (např. na červené víno), ledy a pomeranče. Jakmile máte vše po ruce, můžete se vrhnout do přípravy Aperolu. 

  • naplňte velkou sklenici z ⅔ ledem
  • nalijte 1 díl sody (např. domácí ze Soda Streamu)
  • nalijte 3 díly Cinzano prosecca
  • krouživým pohybem nalijte 2 díly Aperolu
  • na závěr přidej pomeranče 

Díky krouživým pohybům se všechny tekutiny ve sklenici ideálně promíchají. Poměry si samozřejmě můžete přizpůsobit podle toho, na co zrovna máte chuť.  

aperol-spritz-recept

Co je Aperol zač?

Aperol je bylinný hořký likér z Itálie. Má unikátní červenooranžovou barvu a světlo světa spatřil poprvé v roce 1919. Jeho chuť je bohatá, za což vděčíme právě infuzi směsi vysoce kvalitních bylin a kořenů. 

Vyrábí se louhováním hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin, barviv ve směsi alkoholu, vody a cukru. Už víte, proč má tak nahořklou chuť? Receptura Aperolu je přísně střeženým tajemstvím a zůstává beze změny až dodnes. 

Historie Aperolu

Jak už jsme nakousli (nebo spíše usrkli?) v předchozích odstavcích, Aperol se vyrábí od roku 1919. Do světa jej poslala rodinná firma bratří Barbierů v Padově. V téže roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria v Padově. 

Jak už to ale bývá, rodinnou firmu odkoupila společnost Barbero 1891 a i ta byla odkoupena. V roce 2003 se stala součástí slavné skupiny Campari

Aperol Spritz, tak, jak ho známe, vznikl nejspíše v 50. letech jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto). 

Přejeme přesnou ruku v míchání Aperolu a nechť všem zúčastněným chutná. Pokud byste si chtěli dát jiný letní koktejl, zkuste našich 6 tipů na nejlepší letní koktejly. Nebo zkuste “vyprošťovák” Mimosu.

P. S. Víte, kdy se slavísvětový den koktejlů? Prozradíme vám to a ještě mnohem víc v našem alkoholovém kalendáři!