Pravděpodobně nejznámějším brazilským míchaným drinkem je Caipirinha. Ve srovnání s jinými drinky, které si na baru běžně objednáte, jde v našich končinách vcelku o novinku. Ta však rychle roste na popularitě a my se vůbec nedivíme. Proč? A lze si tuto dobrotu jednoduše umíchat doma? Pojďte se podívat s námi.
Historie Caipirinhy
Název Caipirinha pochází z brazilské portugalštiny, výraz caipira je místním označením pro venkovského balíka či křupana, a to především ve spojení s původními obyvateli. Je pravděpodobné, že právě v Brazílii drink také vznikl, a to v 19. století v regionu kolem města São Paulo.
Jiná teorie říká, že se Caipirinha je ve skutečnosti variací na drink Poncha, který pochází z portugalského ostrova Madeira. Pěstování cukrové třtiny se totiž v určitý moment v historii muselo kvůli nedostatku místa přesunout z Madeiry do Brazílie, což dalo vzniknout destilátu zvanému cachaça, který je hlavní složkou Caipirinhy.
No a asi nejdivočejší, ale přesto populární teorie říká, že Caipirinha pochází z Portugalska a byla vymyšlena kolem roku 1918 jako lék na španělskou chřipku. V původní verzi měla obsahovat česnek a med a pro zesílení účinku se do ní začal následně přidávat alkohol.
Dost možná všechny zmíněné události skutečně přispěly ke vzniku Caipirinhy, jak ji známe dnes, a která byla oficiálně představena na Modern Art Weeku v São Paulu v roce 1922.
To, co odlišuje Caipirinhu od jiných drinků z Karibiku, je obsah destilátu zvaného cachaça. Ten je jediným alkoholem v koktejlu, obvyklou „brzdu“ bychom zde přitom hledali marně. Jde tak o přirozeně silně alkoholický drink, jehož účinky na sobě pocítíte během pár minut.
Ona cachaça je pak takovou brazilskou alternativou rumu; zatímco rum je ale vyráběn z melasy, tedy vlastně odpadního produktu cukrové třtiny, cachaça se vyrábí z čerstvé třtinové šťávy. Postup je podobný jako u výroby tzv. agricole rumů a destilátu dodává specifický svěží nádech.
Jak si připravit parádní Caipirihnu
A teď to podstatné. Jak si tuto parádu připravit doma třeba na letní zahradní party? Nevyžaduje to žádné zvláštní schopnosti a vlastně jediný obtížnější úkol je sehnat právě cachaçu, která není v běžných obchodech vždy dostupná.
Na přípravu jednoho drinku budeme potřebovat:
- asi 6 cl destilátu cachaça
- půlku limetky
- dvě lžičky třtinového cukru
- led
Nejběžnější postup přípravy vypadá takto:
- Do menší sklenice (např. whiskovky či old fashioned) přidáme půlku limetky nakrájenou na osminky a třtinový cukr
- Pomačkáme drtítkem (či jiným dostupným kuchyňským nástrojem), aby se z limetky uvolnila šťáva a spojila se s cukrem
- Sklenici dosypeme drceným ledem
- Dolijeme po okraj cachaçou
Toť vše. Jak jsme říkali, žádná věda.
Caipiroshka a další variace
Pokud by někoho cachaça neoslovila (nebo ji zkrátka neměl zrovna doma), lze ji nahradit třeba vodkou. Tím vznikne nejznámější variace na tento drink, a sice Caipiroshka. Existuje také Caipirissima, kde je cachaça vyměněna za klasický bílý rum, Caipirão obsahuje portugalský likér Beirão (a žádný cukr) a Sakerinha saké.
Pokud si chcete drink ozvláštnit sezónním ovocem, které je zrovna dostupné, můžete si vytvořit jednu z nesčetného množství variant tzv. Caipifruty. V této verzi pak ovoce nahradí jak limetkovou šťávu, tak cukr. Mandarinka, kiwi, ananas nebo třeba jahoda… záleží na vaší chuti.
Doufáme, že vám drink zachutná a třeba vám i trochu zpestří nadcházející léto. Je to stále ten nejlevnější způsob, jak se alespoň v myšlenkách přenést na slunnou pláž Copacabana.
A určitě se podívejte také na recepty na další letní drinky, které najdete na našem blogu.