Kdo někdy nezkusil griotku, jako by nebyl. Tradiční višňový likér je populární především díky své specifické, příjemně nasládlé chuti. Vynikající je jako součástí dezertů i jen tak. My vám přinášíme jednoduchý recept, podle kterého si ji připravíte sami doma.
Název a receptura likéru jsou odvozeny z francouzského slova „griottines“, které odkazuje na malé, kyselé višně. Právě ve Francii byly tyto višně poprvé macerovány v alkoholu s cukrem, aby se prodloužila jejich trvanlivost a zvýraznila jejich chuť. Technika macerace byla přitom pro své skvělé konzervační vlastnosti v Evropě populární už od středověku.
Postupně si griotka získala i srdce Čechů – višně se u nás ostatně běžně pěstují. Původně byla v domácnostech připravována pro osobní potřebu, postupně se ale stala i komerčním produktem, oblíbeným pro svou nezaměnitelnou chuť a všestranné použití.
Dát si ji můžete samotnou, svařenou, s colou nebo v čokoládových cukrovinkách a dezertech, z míchaných drinků pak třeba v punči. Výsledný obsah alkoholu je obvykle pod 25 %.
Co budeme na přípravu skvělé domácí griotky potřebovat?
- 500 g třešní
- 500 g višní
- 250 g cukru
- svitek skořice
- vanilkový lusk
- několik kusů hřebíčku
- asi 1 litr vodky nebo rumu
Pokud chcete lehčí, čistší chuť, použijte vodku. Pokud to máte raději hutnější, neostýchejte se a určitě použijte rum (doporučujeme). Pokud byste náhodou ani jedno doma neměli, skvělá griotka se dá udělat i z ovocné pálenky nebo z koňaku. No a když bude nejhůř, můžete i naředit potravinářský líh vodou do požadovaného poměru. Tak se ostatně obvykle připravuje většina průmyslově vyráběných griotek.
Vše máme na stole a můžeme se pustit do přípravy. Je to snadné:
- Višně a třešně důkladně omyjte.
- Smíchejte třešně, višně, cukr a koření ve velké sklenici. Vše zalijte vybraným alkoholem tak, aby to bylo dokonale ponořené.
- Sklenici pevně uzavřete. Na chladném a tmavém místě nechte směs macerovat alespoň 6 týdnů, ideálně ale 2 měsíce.
- V průběhu macerace sklenicí každých pár dní jemně zatřeste, aby se cukr rozpustil.
- Až doba macerace uběhne, přeceďte tekutinu přes jemné síto.
- Výsledný likér přelijte do čistých lahví. Ty uložte na chladném a tmavém místě, kde budou vždy připraveny k použití do cukrovinek nebo jen tak k pití.
- Vymacerované třešně a višně nevyhazujte! Jsou skutečnou pochoutkou (nejen) při dochucování dezertů.
Na rozdíl od většiny receptů, které u nás najdete, nemá griotka žádný příliš funkční nealkoholický ekvivalent. Doporučujeme proto si ji vychutnat tzv. v plné palbě. Stojí to za to.
Chcete si na léto připravit spíše něco, co vás v parném letním dni osvěží? Hitem posledních let je Hugo Spritz jako alternativa klasického Aperolu Spritz. U nás v redakci nedáme dopustit na Caipirinhu – silnou lahůdku z brazilské obdoby rumu cachaca. No a najdete u nás i recepty na klasiky klasik, jako jsou Mojito nebo Sex On The Beach. Tak létu zdar!