Horkých alkoholických nápojů na zahřátí během tuhé zimy je celé řada, se sjezdovkami si ale nejčastěji spojíme drink Bombardino. Není to náhoda; tento lahodný koktejl v horách skutečně vznikl a ve své původní verzi představuje jedno z lákadel italských lyžařských středisek. Pokud se vám tak daleko nechce, nezoufejte, k dokonalosti si ho můžete vypiplat i v teple domova!
Co je Bombardino a jak vzniklo? Traduje se, že nápoj byl poprvé připraven v roce 1974 v lyžařském středisku v italském Livignu. Skupina promrzlých lyžařů se jednoho odpoledne zastavila v horské chatě a dožadovala se na zahřátí něčeho extra. Majitel tak zaimprovizoval a smíchal vaječný pudink, mléko a brandy, čímž vytvořil dokonale harmonický drink, který je tak akorát sladký, horký i alkoholický. Pokřiky hostů o tom, že je to bomba, nenechaly autora na pochybách o jeho šťastné ruce při přípravě, a daly drinku název, který v překladu znamená “malá bomba”.
Báječné Bombardino si lze během pár minut připravit v teple domova, není to vskutku žádná věda. Potřebujeme k tomu všehovšudy 5 surovin:
- 500 ml vaječného koňaku
- 250 ml brandy
- 200 ml mléka
- šlehačka
- troška kakaa či skořice
A jak na to? Do hrnce nalijeme vaječný koňak, brandy a mléko, smícháme a zahřejeme. Cílová teplota je 80°C, nepřivádíme tedy k varu! Ze směsi by se pak vyvařil alkohol. Hotový drink servírujeme do tlustostěnných sklenic, abychom se nepřipravili o zrakový vjem, a na závěr dozdobíme našlehanou smetanou a posypeme trochou kakaa nebo skořice dle chuti. Tadá, na zdraví! Nebo spíše dobrou chuť.
Jak správně ohřát Bombardino, pokud jsme si ho nechali na později? Je to úplně stejné: snažíme se dosáhnout teploty 80°C a servírovat při teplotě asi 45°C. Vaření na plotně bez dozoru či použití mikrovlnné trouby se tedy vyhýbáme, co to jen jde, aby teplota nedosáhla varu.
Dá se to dělat i jinak? Úplně původně tvořil základ Bombardina italský alkoholický pudink zvaný Zabaglione. Pokud byste chtěli být, jak se říká, “papežštější než papež”, lze si vygooglit recept. Tím, co v našich končinách označujeme jako “vaječňák”, však docílíte efektu téměř totožného.
Jestliže pro vás Bombardino podle tohoto tradičního receptu není to pravé ořechové, chyba dost možná nebude ve vaječňáku, ale ve zbylých surovinách. A existuje samozřejmě mnoho obměn. Varianta, s níž se v českých receptech často setkáte, obsahuje místo brandy whisky a nazývá se Scozzese. Jste-li fanoušky rumu (či nemáte-li doma zrovna nic jiného k dispozici) můžete si vyrobit variantu příznačně nazvanou Pirata. A nakonec, chcete-li více nakopnout a méně uzemnit, lze destilát zcela vynechat a přilít namísto něj šálek espressa. Tato varianta je rovněž velmi populární a říká se jí Calimero.
Doufáme, že vás článek inspiroval k tomu si tuto zimu zpříjemnit něčím netradičním. Užívejte domácí pohody, pamatujte však, že alkohol za volant nepatří. Přejeme vám při přípravě hodně štěstí!