V zimě všichni občas zatoužíme dopřát si nějaký ten horký nápoj. A je-li v šálku i troška alkoholu, je to jedině plus. Klasikou je v našich končinách grog. Jeho příprava je extrémně jednoduchá a nenáročná na suroviny, ale jak už to tak bývá, existují i lepší cesty, po kterých se vydat (a třeba i ušetřit nějakou tu korunu oproti vodou zalitému tuzemáku u stánku). Podívejme se tomu tedy na zoubek.
Grog vznikl podle všeho na lodích britského námořnictva v roce 1740. Každý člen posádky měl na den příděl až půl litru rumu, a jelikož morálka při tomto objemu spotřeby značně upadala, nařídil admirál Vernon ředění rumu horkou vodou. Toto opatření se s nadšeným přijetím nesetkalo, časem ale posádka zjistila, že přidáním limetkové šťávy a cukru lze vyrobit vcelku příjemně chutnající nápoj.
Proč právě název grog? Admirál Vernon údajně nosil kalhoty ze specifického typu hedvábí zvaného grogén, posádka ho tak nazývala Old Grog. Mimochodem, pokud už vás někdy napadlo, zda existuje nějaké spojení mezi grogem a slovem “groggy”, pak vaše úvaha mířila správným směrem. Groggy byl původně ten, kdo to přehnal s grogem, dnes je groggy zkrátka kdokoli, kdo je vyčerpaný.
A teď k jádru věci: jak se dělá grog? Většina z vás nejspíš zná postup, kdy se panák rumu zalije horkou vodou, osladí se, zakápne citronem a je hotovo. Ano, toto je skutečně základní recept na grog, a připravit si ho touto jednoduchou cestou je tak zcela legitimní volba. Pokud si ale potrpíte na bohatost chutí, níže nabízíme alternativní postup. Uvidíte, že už se ke klasice nebudete chtít vrátit!
Na asi 4 porce budete potřebovat:
- 200 ml rumu
- 400 ml vody
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks skořice
- citronová šťáva
- cukr dle chuti
- kousek másla
Začneme tím, že si připravíme karamel. Do hrnce nasypeme cukr a necháme zvolna rozpustit. Přidáme koření, trochu citronové šťávy, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Následně nalijeme rum, promícháme, aby se chutě spojily, a případně dosladíme dle chuti. V tento moment už směs pouze prohřejeme, nesmí znovu přijít k varu, jinak by se z ní vypařil alkohol. Grog lijeme do silnostěnných sklenic, na jejichž dno jsme si před tím položili kousek másla. Na povrchu se tak vytvoří pěna, která dá nápoji krémový nádech. Dobrou chuť!
Narazit lze samozřejmě na varianty s whisky, brandy, u nás velmi často s griotkou či slivovicí. Přidáním rumové tresti namísto rumu vytvoříme nealko grog, na němž si pochutnají i děti. Gurmáni mohou vodu nahradit vínem, možností je mnoho. Pamatujte ale, že chuť grogu se odvíjí od použité lihoviny. Pokud máte rádi rum tuzemský, směle do něj, pokud ne, ani proces přípravy jeho chuť nezakryje. Raději si tak projednou dopřejte a vyzkoušejte některý z karibských rumů z naší nabídky. Uvidíte, že rozdíl bude markantní.
Pokud grog není vaším horkým nápojem číslo jedna, můžete se podívat na náš recept na punč, svařák či vaječný likér. Doufáme, že vás naše recepty inspirují a případně i zpestří vaši domácí pohodu. Nezapomínejte ale, že ani po jednom šálku byste neměli usedat za volant. Tak ať vám chutná!