Proces vybírání a pití tequily se může zdát jako náročná výzva. Máme pro vás shrnutí, jak se tequila správně pije. Pokud vás to baví, jste již na dobré cestě. Existuje několik léty ověřených způsobů, jak tento nápoj ocenit do posledního doušku. V našich končinách se však bohužel setkáme i s jinými, které nemusí přinášet pravý mexický zážitek. Jen vy víte, jak si pití tequily vychutnáte tím správným způsobem podle vašeho gusta. Je zde však několik věcí, které je třeba zvážit.
Fakta vs. mýty o tequile
Napříč světem se tequila pije na několik způsobů. Který je ten správný? Liší se způsob podle barvy? Se stříbrnou se nejčastěji spojuje sůl a citron. Naopak zlatá se pije se skořicí a pomerančem. Byli jste doteď přesvědčeni, že právě tyto kombinace jsou ty pravé? V Mexiku by s vámi rozhodně nesouhlasili.
Proč se tedy tequila takto u nás pije? Tento (zlo)zvyk nejspíš vznikl díky tomu, že se na trhu začalo objevovat spoustu nekvalitních kousků. Chuť těchto laciných lahví zakousnutím citrónu, olíznutím soli totiž naprosto přebijete. Jen těžko pak lze poznat, zda se jedná o tequilu dobrou či ne.
Historie tequily
Povídá se, že jako první ji začali vyrábět Indiáni. To si dokážeme těžko představit, Indiáni totiž neznali proces destilace. Vyráběli také alkoholický nápoj s agáve. Měl však pouze kolem 4 % alkoholu. Poprvé ji vyrobili až v 16. století kolonizátoři ve Španělsku.
Modré agáve je hlavní složkou. Roste v okolí mexického města Tequila. Sklizeň agáve je velmi náročná. Následně se plody pomalu pečou a mačká se z nich šťáva, která se nechává zkvasit. Vznikne nám zhruba 10% nápoj, který je třeba destilovat. Po destilaci je tequila na světě. Má asi 38-40 % alkoholu a je připravena k lahvování.
Jaký je rozdíl mezi zlatou a stříbrnou tequilou?
Máme rádi opravdu zlatou či stříbrnou tequilu? Nebo to vše bylo pouze o fanoušcích sladšího pomeranče a skořice versus kyselé soli a citronu. Ve skutečnosti až po proces destilace tyto dva nápoje vznikají naprosto totožně. Rozdíl je v tom, že zlatá tequila se stáčí do dřevěných sudů, kde zraje až několik dalších let. Výsledkem je chuťově bohatší zlatá varianta. U levnějších lahví to tak bohužel není. Zlatou výrobci rozlišují pouze tím, že ji zabarvují karamelem.
Jak pít zlatou tequilu
Doporučujeme vyzkoušet tequilu s označením “reposado”. Ta zrála v dubových sudech a je to z ní cítit. Pro příznivce bohatého aroma a komplexní chuti s náznaky vanilky je vhodná tequila s označením Añejo a Extra Añejo.
Skutečné rozdělení tequil tedy není na zlatou a stříbrnou. Pravou tequilu vybírejte podle:
-
Blanco - čistě bílá tequila, která vzniká po druhé destilaci a je okamžitě lahvována. Má výraznou chuť a ostrou chuť alkoholu
-
Reposado - tequila, která zraje v dubovém sudu alespoň 2 měsíce, ale maximálně 12 měsíců. Reposado má nazlátlou barvu a jemnou chuť po dubu.
-
Aňejo - tequila, která zrála v menších dubových sudech 1 až 3 roky.
-
Extra Aňejo - tequila, která zraje v menších dubových sudech déle než tři roky.
Jak si tequilu vybrat a opravdu vychutnat
Jako první by vás měla varovat cena, pokud najdete láhev za 300 Kč, nejspíše se nejedná o vysoce kvalitní kousek. Ceny výběrových tequil se pohybují nad touto hranicí. Dále je důležité zkontrolovat označení láhve. Kvalitní mexická tequila by měla mít označení NOM - Normas Official Mexicana, za kterým následuje číslo. Láhev této kvality vás vyjde na cca 800 Kč. Na etiketě hledejte i složení. Prvotřídní by měla obsahovat vždy 100% agáve. Pozor na tequily „mixto“, k jejichž výrobě byla použita nejen agáve, ale také obilí nebo cukrová třtina.
Správně se tequila pije pomalu a po doušcích. Nejčastěji se pije čistá, ale lze si do ní přidat špetku soli a pár kapek limetky. Mexičané ji popíjejí spolu s velkým množstvím vody. Vždy ale zvlášť. Tequila je známá také jako součást nespočet míchaných nápojů. Mezi ty nejznámější patří margarita, tequila sunrise nebo paloma.