Svařené víno je asi nejklasičtějším zimním nápojem u nás. Zahřeje po dlouhém dni na sjezdovce, procházce po městě, ale skvěle si ho užijete i jen tak. Jeho příprava je extrémně jednoduchá a nenákladná. Ukážeme si recept na svařák ve verzi základní, ale i vylepšené, pro skutečné fajnšmekry.
Co je svařák a jak vznikl? Stejně jako každý pokrm či nápoj je i svařené víno opředeno mnoha mýty a legendami. Podle nejrozšířenější teorie roznesli svařák po Evropě válečníci z antického Říma. Přidání medu a citrusů mělo víno udržet déle čerstvé, svaření zase posloužilo k zahřátí v severských zemích. Nápoj si pak samozřejmě začal žít vlastním životem a v každé zemi si ho přizpůsobili svým tradicím.
Možností je tedy mnoho. Náš recept by se měl blížit takovému svařáku, který si můžete běžně dopřát v našich končinách, výraznými chutěmi jsme v něm však nešetřili.
Co budeme potřebovat?
- 2 lahve červeného vína
- 1 pomeranč
- 1 jablko nebo hrušku
- 30 g zázvoru
- 5 ks hřebíčku
- 2 ks badyánu
- 2 ks skořice
- 1 vanilkový lusk
- cukr (nebo med) dle chuti
Postup přípavy je hračka. Do hrnce nalijeme víno a rozehřejeme plotnu. Následně přidáme nakrájené ovoce, nastrouhaný zázvor a koření a opatrně dosladíme dle libosti. Směs zahříváme, ale nevaříme! Jinak bychom se nám odpařil alkohol. Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, hrnec odstavíme a výslednou dobrotu můžeme přes sítko servírovat do hrnečků.
Pokud chcete dosáhnout výraznější, více aromatické chuti, můžete zkusit variantu, kdy si nejdříve připravíte “základ”. Do hrnce nasypete cukr, z nějž si postupným zahříváním připravíte karamel. Následně přidáte všechno koření a ovoce, zalijete asi deckou vody a povaříte, během čehož se cukr rozpustí. Nakonec přidáte víno a s připraveným základem jej prohřejete.
Jaké zvolit víno? Říká se, že výroba svařáku je jedním ze způsobů, jak z opravdu špatného vína udělat pitelný nápoj. To může být sice pravda, ale jak už to tak bývá, čím lepší víno použijete, tím více si pochutnáte. Archivní či přívlastková vína si však přece jen nechte na jindy.
Čím dál větší popularitě se těší svařák z bílého vína. Na něm rozhodně není nic barbarského, jde čistě o záležitost vkusu. Platí stejná pravidla jako u varianty červené, víno bílé si bude o něco lépe rozumět s grapefruitem, hruškami a medem.
Všichni jsme se samozřejmě už někdy setkali s vylepšenou turbo verzí svařáku. Dvěma panáky dobrého rumu určitě nic nezkazíte. Také s ovocem a kořením se dá experimentovat – někdo ocení přidání rozinek a jejich následné uzobávání, příznivci pikantnějších chutí mohou zkusit bobkový list či tymián.
Doufáme, že si náš recept vyzkoušíte. Nezapomeňte, že svařák je určen výhradně pro dospělé a řídit po něm nemůžete ani o svátcích. Tak na zdraví!