Jak správně pít brandy a konak

Brandy patří mezi destiláty s nejstarší historií. Do této kategorie patří jak francouzský koňak, armagnac, ale i například calvados. Jaký je mezi nimi rozdíl a co všechno spadá pod brandy? Tomu jsme se věnovali v článku Co jste nevěděli o brandy. Níže se dozvíte, jak správně pít brandy. A navrch jsme přidali i koňak. 

 

 

Jak se pije čistá brandy

Brandy by se měla pít při pokojové teplotě. Ideálně okolo 19 stupňů. Měla by se držet v ruce, aby se zahřívala. Toto tvrzení někteří výrobci však vylučují. Ohřívat skleničku koňaku v dlaních, jak někteří radí, je podle Maurice Hennessy nesmysl. Jednak byste skleničku museli držet dvě tři hodiny, aby vaše tělesné teplo přešlo do koňaku, a pak je to zbytečné. Koňak je osvěžující pití, takže oteplovat ho by byla škoda“ má jasno Hennessy. Kolují i nápady, jako zahřívat brandy svíčkou. Tento způsob nedoporučujeme. Dochází tak ke zbytečnému uvolňování aromat.

Nedávejte nos dovnitř sklenice, držte ji přibližně ve výši hrudníku a jemně přičichněte. Ucítíte vůni brandy, aniž byste rovnou zabili své čichové buňky alkoholem. Poté sklenici posuňte blíže. Teď byste měli cítit jinou sadu aromatických látek.

Při pití si dejte velmi malé doušky. Než polknete, nechte brandy klouzat po jazyku.

Sklenice na brandy

Nejklasičtější způsob, jak pít brandy, je ve speciální koktejlové sklenici zvané brandy snifter. Má tvar misky s okrajem, který nasměruje brandy na příslušnou část vašeho jazyka a posílá aroma vašemu nosu. “Miska” drží na krátké stopce. Ta však neslouží k držení sklenky, sklenice je totiž určena k držení v dlani. Pomalým kroužením sklenicí pomůžete uvolnit aroma destilátu. 

Brandy se dá pít také ze sklenice tvaru tulipánu. Specifický tvar tulipánu umožňuje lepší uvolňování aromat, a proto se někdy používají místo klasických koňakových sklenic. Sklenicí máme, co dál?

Čistá brandy či míchaná

Někteří výrobci doporučují přidat malinko vody, aby se uvolnilo ovocné aroma. Pokud si chcete přidat i led, tak pouze jeden a velkou kostku, aby se led rychle nerozpouštěl.  A také se led dává do skleničky jako první – nikdy ne obráceně. Koňak se hodí dokonale do míchaných nápojů. Pro spoustu z drinků je koňak základem a pijou se po celém světě. Pokud se rozhodnete míchat, doporučujeme vybírat spíše mladší kousky. 

Jak si vybrat pořádnou láhev brandy

Na začátek je důležité si uvědomit, co od takového destilátu očekáváte. Brandy si můžete vybrat jak podle stáří, destinace výroby či vašich oblíbených chutí. Staří patří mezi nejdůležitější vlastnosti, díky nichž poznáme okamžitě kvalitu. Staří brandy zjistíte na etiketě láhve podle světově uznávaných označení (o VS, VSOP a XO píšeme zde). Čím je brandy starší, tím je silnější a kořenitější, takže by vám jako začátečníkovi nemusel ihned chutnat. Ale jakmile se postupnými fázemi takzvaně “propijete”, poznáte na vlastní kůži neuvěřitelné chuťové zážitky.  

Mezi nejslavnější značky koňaku patří Hennessy, Martell, Rémy Martin, Godet, Camus nebo Courvoisier. Mezi dobroty však zdaleka nepatří pouze koňaky, doporučujeme vyzkoušet taky armagnac, arménskou brandy Ararat, či italskou Grappu

Na závěr rada od samotného Maurice Hennesy: „Víte, jak poznáte dobrý koňak? Když si k němu přivoníte, ochutnáte ho a udělá vám to radost, je to dobrý koňak.
 
P. S. Víte, kdy se slaví den koňaku? Prozradíme vám to a ještě mnohem víc v našem alkoholovém kalendáři!