V Česku nejde o nejběžnější koktejl, v zahraničí však sklízí úspěchy. Umisťuje se mezi desítkou nejoblíbenějších koktejlů, společnost Drinks International jej dokonce pravidelně řadí na místo druhé. Na rozdíl od jiných drinků ale ne každému zachutná napoprvé. Jak vzniklo Negroni, jak si jej namíchat doma a jak se ho naučit pít? Čtěte dále!
Nejrozšířenější historka řadí vznik koktejlu do roku 1919 a kavárny Casoni ve Florencii. Hrabě Camillo Negroni tam jednoho dne přišel a poprosil o svůj oblíbený drink Americano, avšak s ginem místo sody (zřejmě měl těžký den). Barman mu vyhověl a jeden z nejoblíbenějších italských drinků byl na světě.
Jiný příběh zasazuje vznik koktejlu již do roku 1857 a francouzské kolonie Saint Louis v západní Africe. Zde měl být tento drink namíchán u příležitosti svatby korsického generála Pascala Olivera Negroniho.
Jak to bylo doopravdy, už se nejspíš nedozvíme. Jisté ale je, že Negroni od té doby patří mezi jeden z nejvíce oceňovaných koktejlů na světě. Kromě již zmíněných umístění v žebříčcích se na jeho počest každoročně pořádají barmanské soutěže v rámci tzv. Negroni weeku. V těch jde o to namíchat co nejpovedenější variaci na daný koktejl a pořádají se i v barech u nás. Část výtěžku putuje na charitativní účely.
Své místo má Negroni také v umění. V méně známé Flemmingově povídce Risco si jej neobjedná nikdo jiný než James Bond, který je jinak spjatý s koktejlem Vesper Martini. Dohledali bychom se ale i v literatuře: knihy Po stopách hraběte: pravdivý příběh koktejlu Negroni od Luccy Picchiho nebo The Negroni od Gaze Regana mají drink přímo v názvu.
Jak na přípravu
Ačkoli vypadá Negroni na základě výše zmíněného jako něco velice sofistikovaného, zvládnete si ho (s pomocí kvalitních surovin) snadno připravit doma. Na jeden drink budete potřebovat následující:
Do sklenice dáte několik kostek ledu a následně nalijete odměřené dávky tekutin. Originální postup počítá s mícháním přímo v servírovací sklenici (ideální je pro tento účel sklenice typu old fashioned), a to po dobu 15 sekund. Snadnější a dnes i běžnější je však použití shakeru, v němž jednoduše vše smísíte a následně přes sítko vlijete do sklenice. Drink se hodí dozdobit plátkem pomeranče, případně citronu.
Jedná se o koktejl pro ty, kteří příliš neholdují sladkému; je totiž veskrze hořký. Z toho důvodu nesedne napoprvé každému a k jeho správnému docenění je třeba se „propít“.
Jeho prosté složení pak přímo vybízí k vlastní invenci; variací na klasické Negroni existuje mnoho. V Negroski je gin nahrazen vodkou, v Kingstone Negroni rumem, v Bourvardieru bourbonem. Pro koho by bylo Negroni příliš silné, může si umíchat Negroni Sbagliato, v němž je gin nahrazen proseccem. Pokud si jej chcete připravit jako long drink, nebo zkrátka odlehčit, můžete si mix dolít sodou.
Doufáme, že jsme vás inspirovali a že si Negroni zkusíte připravit třeba doma na zahradě. Koneckonců, blíží se léto, a tak by byla škoda to neudělat. Doporučujeme zkusit nejprve původní recepturu, a následně vyhodnotit, kterým směrem si drink vyladit.
Pokud chcete více inspirace na léto, přečtěte si náš článek s recepty na osvěžující koktejly. Všechny naše tipy pak najdete v tomto rozcestníku.
Upozorňujeme, že řízení pod vlivem alkoholu je zakázané, proto se ideálně ujistěte, že po jeho přípravě už nebudete mít žádné povinnosti.
Tak na zdraví!