Údolí řeky Douro je portugalská vinařská oblast známá také jako Trás-os-Montes e Alto Douro. I když je region spojován především s výrobou portského vína, vyrábí se zde i klasické stolní. V roce 1756 se údolí Douro stalo první oficiální právně vymezenou vinařskou oblastí na světě. Tento region má nejvyšší portugalskou klasifikaci vín Denominação de Origem Controlada (DOC). Zdejší vína pochází z hornatých svahů. Najdeme zde úzké terasy, které byly ručně podpořeny kamennými zídkami. Dechberoucí výhledy. Vinice jsou vysázeny na svazích se sklonem vyšším než 30 %.
Nejoblíbenější digestiv na světě nese své jméno podle nedalekého města Porta. Ještě donedávno se směly pouze odtud dovážet vína do celého světa. Označení Porto se v rámci Evropské unie může používat pouze pro produkty portugalské produkce. Vyrábí se zde již dva tisíce let. Jedná se o vína červená i bílá s vyšším podílem zbytkového cukru. Portské je považováno za absolutní špičku. Je oblíbenou pochoutkou po celém světě.
Od vyzrálých hroznů k zážitku ve skleničce
Vinobraní začíná na konci srpna a trvá následující dva měsíce. Zážitek, který nemá obdob. Ale množství práce, která tomu dokonalému výslednému produktu předchází, je nekonečná. Portské se vyrábí z odrůd jako Tourigal Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca nebo Tinta Barocca a další. Na samém začátku se z hroznů tvoří rmut tradičním způsobem. Poté se však víno převáží do Porta, kde se rozdělí do různě velkých sudů. Sudy se liší různou tloušťkou, přístupem vzduchu a oxidací. Následuje fermentace. Co je tedy jinak než u klasické výroby vín? Do vína se posléze přidává čistý vinný destilát - obecně známý jako aquardente. V této fázi má víno přibližně sedm procent alkoholu a proces kvašení přírodního cukru je u konce. Díky tomuto kroku je chuť portského tak sladká. Zbytkový, neprokvašený cukr zde totiž zůstává. Nakonec vína zrají až do doby, kdy se místní profesionálové rozhodnou, že jsou perfektní k lahvování. Vy si jeho rozmanité chutě pouze vychutnáváte do posledního doušku. Pozor na jednu maličkost, portské víno se pije ze speciální skleničky, která se liší od té na víno klasické.
U nás najdete nespočet značek portského vína. Mezi jednu z nejznámějším patří značka Ferreira. Ta se pyšní jak rubínovými, žluto hnědými a bílými portskými, tak jakostními portugalskými víny. Nejprodávanější značkou portského je Porto Cruz. Ti vyrábějí jejich poklady již od roku 1887. Nejen u nás v Evropě, ale i v Americe se těší úspěchu značka Porto Presidential. Jejich skvosty dostávají skvělé hodnocení od známých autorů vín, což potvrzuje také mnoho mezinárodních ocenění.
Proč si dnes můžete dát portské kdekoliv si vzpomenete?
I přes jeho portugalský původ se tento světoznámý nápoj proslavil spíše díky Británii. V roce 1667 probíhala válka mezi Francií a Anglií o španělské dědictví. Tehdy byl omezen dovoz anglického zboží do Francie. Na to samozřejmě reagoval anglický král a zakázal dovoz francouzských vín. Obchodníci tak začali vozit víno z Portugalska. Jelikož tato cesta byla podstatně delší, vína se jim zkazila. Napadlo je tak vína dolévat pálenkou, aby jim vydržely déle. To však spotřebitelé poznali, a nebyli s chutí spokojeni. Jednoho dne se 2 obchodníci ocitli v městě Lamego, kde hledali nocleh. Ubytoval je místní opat a pohostil je alkoholickým sladkým nápojem. Ten jim okamžitě zachutnal. Vyzvěděli proto recept a koupili veškeré víno, které opat měl. Portské víno se tak dostalo roku 1678 do Evropy.
Portské v gastronomii
Na portském víně je krásné, že se hodí pro téměř každou příležitost. Přitom se jedná o tak luxusní produkt. Vykouzlí úsměv na tváří při klasickém setkání s přáteli. Dovede pohodový večer u televize k dokonalosti. Ale hodí se i k velmi formálním příležitostem, oslavám a k jiným společensky důležitých událostem.
Pokud je řeč o párování s jídlem, zde najdeme nespočet možností. Dokonale se snoubí s tvrdými sýry, ořechy či sušeným ovocem. Pánové i dámy po celém světě si jej vychutnávají s kvalitní čokoládou, ať už hořkou či mléčnou. Doporučuje se vychutnat si skleničku s jemným doutníkem. Portské je známé také jako dezertní nápoj či digestiv po výborné večeři. Dobře se pojí s tradičními dezerty. Jeho sladká chuť skvěle doplní sladkou tečku večera. Jako gastronomický zážitek považujeme spojení s krémovým mandlovým dortem nebo crème brûlée. Naopak v bílé variantě se zvykne pít i jako aperitiv na úvod. Tento portugalský klenot nemusí být vždy jen doplněk k jídlu. Spousta excelentních receptů hlavních jídel, omáček i dezertů jej přímo obsahuje.
Nevidíme už opravdu žádný důvod, proč si doma neudělat zásobu tohoto skvostného nápoje. Vždyť příležitostí je tolik.