Každý z vás určitě slyšel o španělské sangrii. S naším receptem si ji připravíte do 10 minut a budete si ji moci vychutnat do posledního doušku. Na konci článku vám dáme i tipy na nealkoholickou variantu.
Pokud se chystáte pořádat letní party nebo grilovačku s kamarády, není vhodnějšího pití než sangria (též počeštěně sangrie). Je osvěžující, plná kousků ovoce a není složitá na přípravu. Prostě ideální parťák na terasu či zahradu.
Co je sangria a kde je její původ?
Sangria je alkoholický nápoj, který pochází z Pyrenejského poloostrova. Je to vlastně punč, jehož přísadami jsou červené víno a nakrájené ovoce. Často se můžeme setkat s tím, že obsahuje i něco navíc - brandy či pomerančovou šťávu. Portugalci ji nazývají sangria, kdežto španělé sangría. V Česku se ujalo spíše zkrácené označení “sangria”. Kromě toho, že pochází konkrétně ze Španělska, se toho ví o sangrii velmi málo.
Ingredience na přípravu sangrie
K sangrii toho budete potřebovat trošku více než jste zvyklí. Ale příprava je o to snazší.
Připravte si:
- 0,7l červeného vína
- citron
- pomeranč
- skořici
- nektarinku
- broskev
- jablko
- pokud chcete - cukrový sirup
- led
Pomeranč a citróny jsou povinnost. Ostatní ovoce je dle vašeho vlastního uvážení.
Postup:
- Odšťavněte citron a pomeranč
- Do džbánku smíchejte suché červené víno a šťávu z citronů a pomerančů
- Přidejte cukrový sirup, pokud máte raději sladší chutě
- Vsypte skořici a přidejte nakrájené ovoce
- Dejte chladit do ledničky, případně přidejte kostky ledu
Pokud se rozhodnete o doslazování v podobě nealko cukrového sirupu, míchejte jej v poměru 1 ku 1 s horkou vodou.
Než se pustíte do nezřízené konzumace sangrie, podívejte se s námi ještě na další variace.
Nealko sangria
Chcete si vychutnávat sangrii bez alkoholu? I na to jsme připraveni. Nahraďte klasické červené víno nealkoholickým vínem a máte vystaráno. Nealko sangrii si můžete užívat s čistou hlavou. Po grilovačce klidně vesele sedněte za volant, aniž byste pochybovali o hladině alkoholu v krvi.
Eventuálně můžete místo nealkoholického vína použít šťávu z tmavých hroznů.
Další tipy na sangrie
Preferujete nižší objem alkoholu? Pak přidávejte do džbánu se sangrií opatrně vodu. Jakmile budete s výsledkem spokojení, můžete se pustit do konzumace. Naředěním dosáhnete menšího obsahu alkoholu
Chcete naopak více alkoholu? Pak dochuťte sangrii např. brandy. A jakou jinou brandy použít, než tu španělskou. Ideálním “dochucovadlem” je tak španělská brandy značky Torres.
Jak si sangrii co nejlépe vychutnat?
Pokud máte čas a prostor, připravte si sangrii alespoň 24 hodin dopředu. Nechte ji odpočinout v lednici a druhý den vás její chuť doslova odrovná. Doporučujeme ještě před konzumací vyměnit ovoce, protože může být poměklé, a poté podávejte.
Co se týče sklenic, využít klidně můžete ty na víno, event. třeba takové, ve kterých se podává mojito. Nezapomeňte ke každé sangrii přidat i vysokou lžičku, ať si můžete všechny kousky ovoce vyzobat.
Na zdraví a užívejte léta.
P.S. Víte, že i sangrie má svůj den? A je těsně před Vánoci. Podívejte se do našeho alkoholového kalendáře, kde zjistíte i desítky dalších alkoholových dnů.