Fortifikovaná vína
Nejprodávanější
Nejznámější fortifikované víno je portské víno. Tento frajer z Portugalska by neměl chybět při žádné významné události. Charakteristická chuť, ikonická barva a omamná vůně.
Fortifikace vína
Fortifikace vín není žádná novinka posledních let. Za osobu, která fortifikaci vymyslela, se považuje francouzský chemik Arnaud de Villeneuve. Ten žil již ve 13. století a od té doby se nespočetněkrát změnil proces fortifikace. Posilněná vína zažila svůj rozmach ale v jiném století. V 17. století si naplno řekla o pozornost.
V Evropě probíhala kolonizace v plném proudu a víno či alkohol na dlouhých plavbách nesměly chybět. Jenže se často kazily. Co s tím? Ano! Fortifikace ničila organismy, které zapříčiňovaly kažení vína. Díky "konzervaci" se zajistila delší trvanlivost a postupně tak vznikaly další a další lahodné nápoje.
Jak se fortifikuje?
Jak již píšeme v odstavci nahoře, fortifikace probíhá destilátem či přidáním různých bylin. Dle fortifikace se vína rozlišují na vína likérová či aromatizovaná.
Aromatizovaná vína se posilňují destilátem a často se používá cukr, karamel nebo jiné přírodní přísady.
K výrobě likérového vína se používá výhradně vinný destilát či mošt. Díky tomu mají likérová vína vyšší obsah alkoholu. Současně se přítomnost alkoholu podepisuje na jejich chuti, která je silná s výrazným aromatem.
U nás si přijdete na své! Máme klasická portská vína či vína z Madeiry.