2 položek celkem
Gin vynalezl v 1. polovině 16. století holandský lékař Sylvius, který jako první předestiloval čistý laboratorní líh s bobulemi jalovce (název gin je odvozen od holandského genever nebo francouzského geneviere, což právě označuje jalovec). Sylviovým cílem však nebylo vytvořit likér, ale lék na čištění krve. Zda se mu to podařilo, ponechejme pro tuto chvíli stranou. Gin byl tedy nápojem původně nizozemským, do Anglie se dostal spolu s Holanďany v době nástupu Viléma Oranžského na britský trůn. Do ginu se dnes kromě jalovcových bobulí přidávají i další přísady: např. koriandr, hořké mandle, kardamon, citronová a pomerančová kůra.

Pokud jste příznivci kvalitního alkoholu, jistě na Vás zapůsobí gin, který je hned po whisky nejpopulárnějším a nejrozšířenějším pitím v anglosaských zemích. Gin si můžete vychutnat samostatně nebo si jej můžete namíchat například s tonikem. Právě spojení gin a tonik se těší veliké oblibě, protože jeho chuť je jednoduše neodolatelná. Pestrost a bohatost tohoto míchaného nápoje ocení všechny věkové skupiny. Drink můžete podávat na noblesním večírku i divoké party.

Gin

Gin je alkoholický nápoj s charakteristickou nahořklou chutí. Víte, co mu ji dodává? Správně. Zejména bobule z jalovce. Gin však vznikl ve středověku jako lék na onemocnění ledvin. Kolik ledvin vyléčil, nevíme.

Původ slova gin pochází z archaického anglického slova genever. Do češtiny toto slovo překládáme jako jalovec. Samotné slovo genever pochází z holandštiny a opět odkazuje na jalovec.

To, že se do ginu dává jalovec již víme. Co se do něho přidává dále? Anýz, citrusové plody, lékořice, mandle, koriandr, muškátový oříšek nebo zázvor, skořice, ale i kubéba.

Historie ginu

Že má gin nahořklou chuť. Víme. Že vznikl ve středověku. Víme. Kdo je považován za objevitele ginu? Úplně 100% nevíme! Obecně se věří tomu, že gin vynalezl holandský lékař Franciscus Sylvius okolo roku 1650. Jenže! První zmínky o ginu můžeme nalézt v divadelní hře Vévoda Milánský z roku 1623. To bylo Dr. Sylviusovi zhruba 9 let. Ale možná již od útlého dětství Dr. Sylvius míchal gin. Můžeme nechat naši fantazii pracovat a věřit tomu. Každopádně, ještě že gin někdo objevil!

Velký boom ginu nastal v Anglii v 18. století. Povolila se výroba v ginu ve velkém a zahraniční alkohol byl zatížen obrovským clem. Neviditelná ruka trhu tak dala prostor pro velké množství ginů malé kvality. Nejdůležitější bylo, že byl levný. A to bylo zároveň nejnebezpečnější. Kupovali si jej všichni. Mladí, staří, bohatí, ale zejména chudí. To ginu na reputaci moc nepřidalo. Dokonce byl tak rozšířen, že způsoboval značné sociální problémy. Včetně alarmující rostoucí úmrtnosti. Vláda musela zasáhnout. V roce 1751 se prosadila pouze licencovaná výroba ginu.

Výroba ginu

Dnes existují 3 hlavní způsoby výroby. Prvním způsobem je výroba v měděném kotli. Tento způsob výroby je nápadně podobný výrobě whisky. Nejprve se destiluje fermentované obilí. Dále se v destilaci přidávají byliny a další ochucovadla. Ty tak vytváří typickou chuť. Gin se může destilovat i vícekrát. Při každé destilaci se přidávají další ingredience. Gin, který se vyrábí tímto způsobem se často nechává dozrát v dřevěném barelu.

Jak se objevila kontinuální destilace, promítla se i do výroby ginu. Nejprve se vydestiluje neutrální alkohol (nejčastěji z obilí). Vzniká tak takřka čistý líh. Ten se opět vydestiluje. Tentokrát nám v již známém měděném kotli spolu s rostlinnými složkami ginu. Tyto složky z rostlin jsou v koši umístěny v horní části. Výpary alkoholu tak procházejí košem a získávají chuť a vůni botanických složek. Gin vyrobený tímto způsobem je sušší. Poté se může do ginu přidat ještě cukr. Pokud se cukr nepřidá, říká se ginu "dry".

Poslední způsob výroby ginu je obyčejné přimíchání bylinných složek do neutrálního alkoholu. Ve spousta společenských kruzích byste však narazili. Považuje se totiž za pouhou náhražku klasických ginů.

Druhy ginu

Gin není jeden. Je jich hned několik. A velmi se od sebe liší. Chutí, přípravou nebo místem původu. Pojďme se podívat na nejznámější typy ginů.

London Dry Gin

London Dry Gin neznamená, že se vyrobil v hlavním městě Velké Británie. Znamená to konkrétní kategorii ginu. Obsah alkoholu musí být vyšší 37,5 %. Stejně tak nesmí být ničím ochucený a může obsahovat pouze přírodní ingredience. V naší nabídce najdete značky jako Gordon's, Finsbury nebo Beefeater.

Plymouth Gin

Plymouth Gin je specifičtější než jeho London kolega. Tento gin musí pocházet z Plymouthu (rozdíl oproti London Dry Ginu). Jeho chuť není tak suchá a dřevitá. Při výrobě se používá více dřevitých bylin. Díky tomu má svoji charakteristickou zemitou a výraznější chuť. Ochutnejte gin z Plymouthu.

Destilovaný gin

Destilovaný gin se dělá obdobně jako plymouthský. Veškeré ingredience se však přidávají až po destilaci. Důkazem je značka Hendrick's. Její chutě růže + okurka se přidávaly až po destilaci a vzniklo tak skvostné ginové veledílo.