7 položek celkem
Hruškovice je pálenka vyrobená z hrušek. Ale pozor. Z velmi kvalitních hrušek. Tento typ destilátu se těší vyšší a vyšší oblíbenosti. Své příznivce si získává díky své ikonické vůni.

U nás zakoupíte hruškovice od Antona Kaapla, Old Herold (kromě hruškovice vyrábí také Bošáckou slivovici) nebo Hill's. Pro opravdové fajnšmekry máme hruškovici s hruškou uvnitř. Francouzská rodinná firma Morand prostě ví jak na to.

Stejně jako slivovice, i kvalitní hruškovice by se měla tzv. řetízkovat. Měl by vytvářet pramínky alkoholu, které budou okamžitě stékat zpět do skleničky. I hruškovici lze poznat pomocí ukazováčku a palce. Stupeň drhnutí symbolizuje obsah ovoce. Čím více, tím lépe.

Jak se vyrábí hruškovice?

Obecně se udává, že na 1 litr kvalitní hruškovice je třeba 10 až 14 kilogramů hrušek. 10 až 14 kvalitních kilogramů hrušek. Žádné nahnilé, žádné červivé kusy do pálenky z hrušek nepatří.

Dále se hrušky podrtí a nechají se 100 dní kvasit ve speciální nádobě. Při kvašení by měla teplota odpovídat té pokojové. Dokonale umytá nádoba pro kvašení je nezbytná. Nádoba se nenaplňuje až po okraj. Naplní se zhruba z 90 %. Uplyne pár dní a na povrchu se vytvoří povlak. Ten tvoří ochranu před plísněmi. Zároveň také chrání před ztrátou alkoholu.

Vzniklý kvas se nikdy nemíchá, pouze se kontroluje, zdali se nepropadá dovnitř kvasicích hrušek. Hotový kvas poznáme podle vůně a šťávy. Jakmile se povlak začne propadat, je nutné jej odstranit.

O slovo se hlásí destilace. Hrušky se vaří při 100°C. Vzniklý produkt je velmi alkoholický, takže jej ředíme vodou na 40 až 50 % alkoholu. Poté se hruškovici dopřeje čas a nechává se řadu měsíců dozrát.

Díky své vůni je hruškovice oblíbená také u něžného pohlaví. Tuto pálenku se doporučuje podávat chlazenou. Při nižších teplotách se totiž její chuť rozvíjí lépe než slivovice.

Nejčastější odrůdou hrušek jsou hrušky Williams. Hrušky Williams pro výrobu svých pálenek využívají Pircher, Rudolf Jelínek či právě Anton Kaapl.

Famózní hruškovicí se prezentuje Baron Hildprandt. Jeho pálenka Ze zralých švestek je poctivý destilát přímo z jihu Čech. Jedná se o k dokonalosti dotaženou práci mistra destilatéra Václava Šitnera.