Lihoviny

Lihoviny, pálenky, kořalky, destiláty nebo tvrdý alkohol. Je jedno, jak své oblíbené pití pojmenujete. Důležité je, aby vám chutnalo. Ať už se budeme bavit o jakémkoliv z označení, všechny mají společného jmenovatele. Výrobu ze směsi rostlin či jejich plodů.

Nejprodávanější

2 položek celkem
87678 cinzano asti 0 75l 7
259 Kč
ALKO778
86445 martini asti 0 75l 7
269 Kč
ALKO1098

Jednotlivé druhy lihovin (destilátů) dělíme dle toho, z jakého základu se vyrábí. Z cukrové třtiny máme rum, z agáve tequilu, z ječmene nebo žita whisky, z kukuřice bourbon a z hroznového vína koňak či brandy. 

Výroba jednotlivých delikates se značně liší. Ať už základem, postupem nebo rodinným tajemstvím, které se dědí z generace na generaci a majitelé značky si jej pečlivě střeží. A i tato “neokopírovatelnost” je neutuchajícím zdrojem nových chutí. A zde přichází vaše (naše) chvíle. Na vás (nás) je, abychom se pustili do celoživotního poznávání těch nejlepších destilátů, kořalek, pálenek či chcete-li lihovin.

Nejlepší alkohol z celého světa najdete u nás v Alkohol-shop.cz

Armagnac - Je druh brandy alkoholického nápoje příbuzného koňaku. Obsah alkoholu nesmí překročit 63 %. Pálí se pouze jednou, tzv. postupnou destilací. Původ nápoje je ve Francii na území Armagnacu v Gaskoňsku. 

Cognac (Koňak) - Nese své označení podle města Cognac ve Francii. Pokud byste totožný destilát připravovali jinde, ponese označení brandy. Názvem koňak se může pyšnit pouze lihovina vyrobená na území Cognacu. 

Vína - Se získávají úplným či částečným alkoholovým kvašením čerstvých nebo nerozdrcených hroznů. Nejlepší vína pocházejí z Argentiny, Franciem, Chile nebo Itálie. Světovou produkcí se ale pyšní i Česko.

Rumy - jsou snad nejpopulárnější destilát světa. Vyrábí se z cukrové třtiny fermentací a následnou destilací. Karibské rumy patří mezi špičku, dále jsou oblíbené rumy ze zemí jako Venezuela, Barbados nebo Mexiko.

Whisky - Na světě není živáčka, který by neslyšel o slovutných skotských, irských či amerických whisky. Nápoj oblíbený mezi mužskou populací je všude, kde je dostatek obilnin - ječmene, žita nebo pšenice.

Gin - Původně začínal jako lék na území Holandska. A z léku se stala lihovina, která zachutnala velké části populace. Dneska je gin oblíbený i mezi něžným pohlavím a to zejména v růžovém provedení.

Likér - Lihoviny či kořalky nemusí být pouze o ovoci. Přidáním cukrů a nejrůznějších chutí dostaneme zajímavé kombinace. Od destilátů se liší tím, že se při výrobě používají technologie jako macerace a extrakce. 

Šampaňské - Šampaňské patří na oslavy. O tom není pochyb. Patří mezi šumivá vína, při výrobě je tedy přítomné sekundární kvašení vína. I šampaňské je označení vázané na lokalitu - Champagne ve Francii. 

Vodka - Obilí, brambory, pšenice. Ale i rýže nebo cukrová řepa. Ze všech surovin je možné vyrobit jeden z nejoblíbenějších destilátů světa - vodku. O její původ se do krve hádají Rusové, Poláci či Ukrajinci.

Ovocné destiláty - Jahodovice, meruňkovice, slivovice, malinovice a stovky dalších. Destilovat se dá jakékoliv ovoce a zejména v Česku a Slovensku jsme na to přeborníci. Jakému ovoci dáte šanci? 

Calvados - Calvados je francouzská pálenka z jablek z Normandie. Jablečný destilát si užijí zejména milovníci slivovice a ostatních ovocných pálenek. O jeho boom se zasloužili spisovatelé 20. století, v jejichž dílech se tento alkohol objevuje. 

Aperitivy - Aperitiv nebo digestiv? Aperitiv před jídlem, digestiv po jídle. Aperitivy slouží k tomu, aby vyvolaly hlad a větší chuť k jídlu. Stačí tak malé množství a žaludek už se těší na přísun dobrého jídla. 

Tequily - Pokud tequila, tak z Mexika. Stejně tak i jeho kolega mezcal, který se vyrábí trošku jinak a i z jiného druhu agáve. Nejběžnější tequily obsahují od 38 % do 40 % alkoholu a vyrábějí se nedaleko Guadalajary. 

Grappy - Grappa je pálenka italského původu z vína nebo z matoliny (zbytky po lisování vína: slupky, semínka i třeba větvičky). Obsah alkoholu se zpravidla pohybuje mezi 37,5 - 60 %. Umí být pěkně hořká! 

Absinthy - Thujon, halucinace, uříznuté ucho Vincenta van Gogha, ale i nesprávný způsob konzumace. To vše se pojí nejen s historií zelené víly. Vyrábí se z anýzu, fenyklu a pelyňku. Po letech zákazů se opět prodírá na výsluní.