38 položek celkem
Nahoru
Další produkty
Portské víno (známé také jako Vinho do Porto a často jednoduše pouze jako portské) je portugalské fortifikované víno produkované výhradně v údolí řeky Douro v severních provinciích Portugalska. Jedná se charakteristicky o sladké, červené víno, často servírované jako dezertní víno, které se však vyskytuje také v suché, polosuché a bílé variantě.

Portské víno je obvykle bohatší, sladší, těžší a má vyšší obsah alkoholu než nefortifikovaná vína. Je to způsobeno přidáním destilované vinné pálenky (aguardente, která je podobná brandy), účelem čehož je fortifikace vína a zastavení fermentace dříve, než dojde k přeměně veškerého cukru na alkohol; výsledkem je víno s obvykle 18 - 20% alkoholu.

Porto, Oporto, Vinho de porto nebo prostě portské. Řeč je o červeném, fortifikovaném víně z údolí portugalské řeky Douro. "Porto" se může říkat pouze vínu, které pochází z portugalské provenience. Evropská unie na to má dokonce vyhrazenou ochrannou známku.

Historie portského vína

Za zrodem portugalského klenotu stojí de facto svár. Svár Britů a Francouzů. Jelikož Francouzi produkovali velmi kvalitní červené víno (a stále produkují), tak Britům chutnalo. Jenže tím, že tyto mocnosti stály proti sobě, Britové o dobré víno přišly. A bylo jim to líto. Ve svém vlastním vinném zájmu se tak zanedlouho dohodli s Portugalci o pravidelných dodávkách červené tekutiny.

Jenže Portugalsko to po moři nemá úplně blízko do Anglie. A tak se víno kazilo. Co s tím? Jasně, pojďme víno dolihovávat vinným alkoholem, vznikla spásná myšlenka. Odborně se tomuto kroku říká fortifikace a tím vzniká portské víno.

Výroba portského vína

Že vyrobit víno je náročný proces, už víme. Ostatně, jaká výroba alkoholu náročná není, že?

Vinobraní začíná v Douru koncem srpna (stejně jako v ČR). Údolí řeky Douro je jeden z nejstarších a nejkrásnějších vinných krajů. Tradice vína je tu přes 2 000 let. V půlce 18. století bylo Douro zmapováno a vznikla tak první vinařská obec na světě.

Do výroby Porto do Vinho se promítá právě specifičnost místního prostředí. Klima, technologie, svahy, které jsou odkloněny od Atlantiku, zkušenosti jednotlivých vinařů nebo odrůdy víny. Tyto všechny faktory vstupují do výsledku, který rádi popíjíte.

Bobule hroznů se nelisují, ale nasypou se do velkých žulových van. Důležitým bodem při výrobě portského je, že se do lagares (žulových van) sypou bez třapin. V lagares se na ně opatrně šlape - opravdu na ně působí lidská váha. Případně se k rozmělnění používají modernější technologie. Ale tradiční postupy mají něco do sebe, viďte?

Tím vzniká rmut. Rmut je posléze doplněn vinnou pálenkou a tím se zastavuje fermentace. Výsledný produkt zůstává ve vinařstvích a do světa se podívá až v únoru či březnu nadcházejícího roku.

Druhy portského vína

Portské víno nemá pouze jeden druh. Portugalsko můžete na jazyku cítit hned v několika variantách.

Tawny

Portské víno Tawny má původ v červených hroznech. Zraje v dřevěných sudech a postupně oxiduje a vypařuje se. Díky tomu dostává svoji charakteristickou zlatohnědou barvu a chutná lehce po ořechách.

Ruby

Klasika. Nejlevnější, nejrozšířenější a nejoblíbenější varianta "Oporta". Po fermentaci dostává prostor v betonových nebo nerezových nádržích. Vzduch k němu nemá žádný přístup. Zajímavostí je, že ať stárne, jak stárne, jeho chuť se nijak nemění.

Bílé portské

Bílé portské je světlejší sestrou červeného. Existuje široká škála druhů od suchého až po velmi sladké. Bílé portské se doporučuje podávat chlazené. Jakmile dáte bílé portské na dlouhou dobu do dřevěného sudu, může se stát, že těžko určíte, jaká byla jeho původní barva.

Růžové portské

Růžová varianta oblíbeného portského spatřila světlo světa v roce 2008. Je tak benjamínkem mezi Porto rodinou. Technologie výroby se podobá Ruby a růžovou barvu získává díky působení hroznových slupek.

Garrafeira

Vzácný úlovek z Pyrenejského poloostrova. Dává si na čas. Zraje 6 až 8 let v sudech ze dřeva. Tím to však nekončí. Poté dalších 8 let dozrává v demižonech ze skla.

Vintage

2 roky v sudu a poté šup s ním do láhve. Jednoročníkové portské, které nabízí neobvyklou chuť.

Crusted

Crusted je varianta portského, která kombinuje směs několika Vintage ročníků.

Pozdně stáčené Vintage

4 až 6 let v sudu a poté se stáčí do láhví. Stejná výroba jako u Vintage varianty, jen dostává větší prostor v sudu.

U nás máme nejrozšířenější Ferreira variantu či neméně oblíbenou Tawny. Milovníci bílého portského si mohou nabídnout například White Porto.