Cognac, brandy
- Arménská brandy
- Bulharská brandy
- Česká brandy
- Francouzský koňak
- Gruzínská brandy
- Moldavská brandy
- Řecká brandy
- Španělská brandy
Nejprodávanější
Dopřejte si chvíle odpočinku s lahodnou brandy. Vyberte si z široké nabídky v našem e-shopu. V nabídce najdete například koňak, který se skvěle hodí ke zvláštním příležitostem. Jeho příjemná vůně i barva si Vaše hosty snadno podmaní. Doporučujeme Vám francouzský koňak Maxime Trijol XO, či Hennessy XO s dlouholetou tradicí nebo koňaky Martell, Courvoisier, Camus, které se těší oblibě po celém světě. Nakupujte na našich stránkách a seznamte se s tou nejlepší nabídkou alkoholu na trhu. Garantujeme Vám prvotřídní kvalitu a zároveň nízkou cenu.
Nejlepší Cognac (koňak)
Koňak je nejznámějším typem brandy. Základní surovinou pro výrobu jsou hrozny vinné révy. Ale ne ledajaké hrozny! Aby se koňaku mohlo říkat cognac (a naopak samozřejmě), je nutné splnit řadu přísných kritérií. Ty ustanovila organizace Bureau National Interprofessionel du cognac (BNIC). Prvním kritériem je původ z okolí města Cognac. Tento "zákon" platí již od roku 1909. Pokud chceme jednolité mase alkoholu říkat koňak, musí pocházet z jednoho z následujících regionů: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires. Pokud pochází z Grande Champagne, bude to ten nejkvalitnější koňak, pokud naopak má svůj původ v Bois Ordinaires, bude také kvalitní, ale méně než ten z Grande Champagne. Druhou podmínkou, aby se nápoj mohl honosit koňakem je, že musí být vyroben jen z bílých odrůd - Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Třetí kritérium se týká zrání. V dubových sudech musí zrát alespoň 2 roky od konce destilační sezóny (tzn. od 1. dubna roku, co následuje po sklizni). Upřímně, takový francouzský koňak si doma nevyrobíme.
Délka zrání koňaku
Cognac se liší dle délky zrání. Zde platí přímá úměra - čím delší, tím lepší (a dražší pochopitelně). Very Special (VS) - zraje alespoň 2 roky Very Superior Old Pale (VSOP) nebo Réserve - zraje nejméně 4 roky Extra Old (XO) - zraje minimálně 10 let. Na jaký z koňaků si počkáte vy?
Andělský podíl
Často skloňovaným pojmem ve vztahu ke koňaku je "andělský podíl" (les part des anges). Jak z fyziky víme, alkohol se odpařuje rychleji než voda. Proto se postupně objem alkoholu snižuje. Pokud necháme cognac zrát v sudech 50 let, sníží se objem alkoholu z původních 70 % na 40 %. Kdo si počká?
Historie koňaku
Historie cognacu je opředena rouškou tajemství (stejně jako absinth). Historické jazýčky vah se přiklánějí k tomu, že byl cognac vyroben Holanďany. Tato pálenka se totiž dobře převážela a dokonce snižovala daňovou zátěž. V 70. letech 19. století nastala v Evropě krize cognacu. Okolí francouzského města bylo napadeno mšičkou révokazem. Mšička byla naneštěstí velmi proaktivní tvor. Prohnala se celou Evropou a zničila 240 tisíc hektarů vinic. Jeden malý tvor a málem svět přišel o fantastický nápoj. Zaplať pánbůh, že se z toho Cognac dostal!
Výroba koňaku
Zkráceně řečeno, koňak se vyrábí dvojitou destilací vína z bílých hroznů. Poté se uloží do dubových sudů a tam zraje. Dokud nemá svoji impozantní chuť. Pokud jdeme do podrobností, tak se díky fermentaci vyrobí víno o obsahu alkoholu cca 7 - 8 %. Poté následuje destilace v měděných destilačních zařízeních, což je podloženo francouzským zákonem. Voila! Máme tu bezbarvý destilát, jež má 70 % alkoholu. Teď přichází velká chvíle zrání v sudech. A pochopitelně promlouvá taky onen les part des anges. Neboli andělský podíl. V dubových sudech koňak zraje, a zraje, a zraje. Až získá svoji obvyklou chuť. Až získá svoji tradiční barvu. Až se objem alkoholu ustálí na cca 40 % alkoholu. Přirozenou cestou (andělským podílem) bychom však čekali opravdu dlouho. Proto se koňak ředí vodou. O slovo se nyní hlásí míchání cognacu. Díky tomu koňak získává svoji originální chuť či vůni. Koňak se průběžně ochutnává a ladí se jednotlivé detaily. V palírnách se toto tajemství předává z generace na generaci. Stejně jako koňaky jsou rodinným tajemstvím, tak i receptury a postupy jsou obestřeny neprostupnou rouškou tajemna.
BRANDY
Termín "Brandy" pochází z anglického jazyka. Jedná se o destilát z vína, který obsahuje 35-60 % alkoholu. Pokud půjdeme úplně do hloubky, tak název "brandy" pochází z nizozemského jazyka - brandewijn. Doslovně přeloženo = pálené víno. Jazykoví nadšenci též využívají překladu ohnivé víno. Jaký překlad je přesnější, necháme na vás. Nejslavnější brandy pochází z Francie. Tam se jim však říká koňaky, případně armagnacy. Názvem brandy se honosí destiláty z Řecka (Metaxa), Španělska (Carlos I Brandy), Gruzie (Sarajishvili) nebo Arménie (Ijevan). Obecně se brandy vyrábí z vinné nebo ovocné pálenky. Ta vzniká díky destilaci fermentovaných ovocných šťáv.
Dělení brandy
Opět se o slovo hlásí nám známé VS, VSOP a XO. VS - Very Special - brandy zraje alespoň 2 roky VSOP - Very Superior Old Pale - brandy zraje alespoň 4 roky XO - Extra Old - brandy dostane prostor zrát 6 a více let
Historie brandy
Historie ohnivého vína a koňaku je provázanější víc, než bychom si mohli myslet. První zmínky o pálení vína najdeme dokonce již ze starověkého Egypta. O průlom v pěstování vinné révy se postarali Římané zhruba okolo roku 250 n.l. Přesouváme se o pár set let dopředu. Ocitáme se v 12. století a o slovo se hlásí Holanďané, Angličané a Skandinávci. Mezi sebou obchodují s vínem a solí. Jenže u vína narážejí na problém. Víno se kazí. Co s tím? V tu napadne Holanďany spásná myšlenka. Pojďme víno destilovat. A od této chvíle patří ohnivé víno, pálivé víno nebo, chcete-li, brandy mezi naše oblíbené destiláty. Vzájemnou příbuznost koňaku a brandy dokládá to, že pokud bychom se kdekoliv na světe snažili vyrobit koňak, můžeme tomu ze zákona říkat pouze brandy. Jak už víme, názvem koňak se smí pyšnit jen destiláty vyrobené z odrůd v okolí města Cognac ve Francii.
Výroba brandy
Brandy se vyrábí z hroznů vinné révy. Z nich se udělá víno, které se destiluje. Po destilaci se mu dopřeje čas uvnitř sudů. Zajímavostí je, že většina brandy zraje v sudech po sharry. Doba zrání velmi ovlivňuje výslednou chuť. Chceme-li dosáhnout co nejkvalitnější chuti, měli bychom brandy dát dostatek prostoru. Jakmile brandy stočíme do lahve, proces zrání se ukončuje.