Slivovice
Nejprodávanější
Ochutnejte slovenský klenot Bošáckou slivovici, českou fantazii ze Zlína - Navrátilovu slivovici nebo jihočeské skvosty od Kaapla či Barona Hildprandta.
To, že je slivovice pálenka ze švestek již víme. To, že milujeme chuť rozprostírající se švestky na jazyku také víme. Jaký je původ slivovice? Odkud se vzala? To se dozvíme!
Kvalitní slivovice se řetízkuje - vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu, jež stéká zpět do sklenice.
Výtečnou slivovici lze poznat také doslova konečky prstů. Pokud začnete slivovici mnout mezi ukazováčkem a palcem, tak stupeň odporu (drhnutí) symbolizuje přítomnost ovocného obsahu a její kvalitu.
Původ slivovice
Slivovice patří mezi nápoje oblíbené zejména ve střední Evropě - Česko, Slovensko, Polsko ale ani na Balkánu nepohrdnou švestkovou pálenkou.
V České republice je nejpopulárnější hlavně na Moravě - Slovácko, Valašsko, Horácko nebo Brněnsko, to jsou regiony slivovici zaslíbené.
Historie slivovice
Nejdále jsou v historických pramenech zapsáni Bulhaři. V jejich kronikách stojí, že poctivě pálí švestky již od 14. století. Jejich rakije se pyšní zlatavou barvou a Albánie, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko či Srbsko z ní udělaly své národní pití.
Historie oblíbené bošácké slivovice z Trenčínského kraje sahá do 18. století. Svůj název nese podle Bošácké doliny, která je součástí Bílých Karpat.
Vizovice jsou kousek od Zlína. Z Vizovic si možná vybavíte třeba komika Bolka Polívku. Ale víte, že Rudolf Jelínek byl také z Vizovic? A právě ve Vizovicích se pálila slivovice již od 17. století. Z Vizovic kolem světa. Tak by se dala nazvat životní cesta Rudolfa Jelínka, jejíž součástí byl světový úspěch s vizovickou pálenkou.
Chcete si dát slivovici? Rozhodně doporučujeme Hill's Valašskou slivovici nebo Žufánkovu slivovicu.