1 položek celkem
85275 1800 tequila reserva anejo 0 7l 38 ALKO465
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu

Tequila

Sombréra, agáve, kjů bou-lé (mexicky "ahoj"), Ciudad de México, kaktusy, Cancún, Joaquín "El Chapo" Guzmán. A tequila. To všechno je Mexiko. Hlavně ta tequila!

Silný destilovaný mexický klenot se vyrábí v okolí městečka Tequila kousek od Guadalajary. Weberova modrá agáve je hlavní surovinou, ze které se tequila vyrábí. První, kdo si prolil hrdla tequilou byli španělští kolonizátoři. Nikoliv indiáni. Ti bohužel neznali proces destilace. A hlavně měli svoji ohnivou vodu.

Historie tequily

Už jsme to lehce nakousli (jak citrón či pomeranč) v předchozím odstavci. Historie mexické perly se začíná psát v 16. století. Dobyvatelé ze Španělska přišli na to, že mexická domácí pálenka je příliš slabá a kvalita závisí na druhu agáve. Naštěstí už znali proces destilace. Věděli tak, že díky ní zvýší objemové procento alkoholu.

Dokonce kvůli tomu založili v roce 1530 i město. Tequila. Poté se veškerá produkce soustředila na okolí tohoto města. Víte, že tequila znamená v místním jazyce "vulkán"?

Výroba tequily

Přeskočíme proces sklizně a osekávání agáve. Přejdeme rovnou na výrobu.

Agáve se vloží do pece a "vaří" se. Vytéká z ní hořká látka, kterou je nutné odstranit. Po ní se objeví sladká šťáva, která představuje nejvzácnější esenci agáve.

Po vaření se agáve podrtí a pomele se ve speciálních přístrojích. Následuje kvašení. U kvašení záleží, jaká tequila má být výsledkem. Zdali 100% blue agáve z cukru získaného ze šťávy výhradně z agáve či tequila, pro kterou je předepsáno alespoň 51 % cukru z agáve. Zbytek cukru může pocházet z jiných zdrojů.

Ať tak či onak, látka se zakvasí přírodními či uměle vypěstovanými kmeny. Uměle vypěstované kmeny jsou většinou tajemstvím výrobce. Kvasinky začnou pracovat a přemění cukr na alkohol. Výsledkem je mosto muerto (mrtvý mošt).

Dále se hlásí o slovo destilace. Ta je obvykle dvoustupňová o probíhá v měděných kotlech po koňaku či whiskey.

Doba, po kterou tequila zraje, obsah alkoholu a typ sudu hraje hlavní roli v kvalitě tequily. V současnosti se nejvíce používají sudy, ve kterých zrála Bourbon whiskey (koukáme se na tebe, Jacku). Tequila je pak jemnější a uchovává si chuť agáve.

Druhy tequily

Můžete ochutnat spoustu druhů mexické chlouby. Jednotlivé druhy se liší podle stáří či podle barvy.

  • Silver tequila

Blanco neboli Silver Tequila je volba č.1, pokud chcete zažít nefalšovanou, pravou chuť agáve. U silver tequily se můžete setkat také s označením plata. Bílá tequila se pije s citronem a solí. Zajímavostí je, že to nemá nic společného s Mexikem či jeho tradicemi.

  • Gold tequila

Zlatá tequila nebo také joven či oro je vyrobená ze stříbrné tequily. Při výrobě se dobarvuje. My, Češi, jsme zvyklí popíjet tequilu se skořicí a pomerančem. Stejně jako u její stříbrné sestry, ani tento způsob nemá nic společného s Mexikem.

  • Reposado tequila

Kvalitní zabarvená tequila, která neobsahuje náhražky ani barviva si říká reposado. Svoji ikonickou barvu má díky zrání v sudech z dubu.

  • Aňejo a extra aňejo tequila

Jak už lze poznat z názvu, aňejo či aged tequily jsou pěkně vyzrálé a mají komplexní, výraznou chuť. Pokud máte vycvičené chuťové buňky, ucítíte na jazyku tóny skořice a vanilky.

Chcete Mexiko? Letenky u nás nekoupíte, ale tequilu ano. Ochutnejte světovou extratřídu Padre Azul, klasiku v podobě Olmeca nebo Don Agustín 100 %.