525 položek celkem
Nahoru
Další produkty
Tmavý rum představuje mezi rumy královskou kategorii. Jedná se o takový rum, který prošel procesem zrání, ale zároveň nebyl nijak výrazně kořeněn a uchovává si tak svoji vlastní specifickou chuť. Najdete zde oblíbené značky jako Zacapa či Diplomático, ale také méně známé kusy, které zrály v dubových sudech přes 20 let a představují skutečný zážitek pro vaše smysly.
 

V základním stavu je rum čirým destilátem, svou tmavou barvu získává zráním či stařením v dubových sudech. Pokud si tedy kupujete jakýkoli rum hnědého zbarvení, nejspíše prošel procesem zrání, a jedná se tak o kvalitní produkt se specifickým chuťovým profilem. Ten se liší podle doby zrání a charakteristiky sudu.

Pro jistotu přinášíme krátký popis destilátů, které za tmavý rum označit NELZE:

  • bílý rum: vždy se jedná o průzračnou tekutinu, jakkoli některé z bílých rumů prošly zráním v sudech a následnou destilací; obecně bývají tmavé rumy kvalitnější
  • cachaça: jedná se o brazilský národní nápoj, který se na rozdíl od většiny rumů vyrábí ze šťávy z třtiny, a nikoli melasy; barva zde nehraje roli, vždy ale pochází z Brazílie
  • spiced rum: ačkoli odpovídá “kořeněný” rum svou barvou i procesem zrání rumu tmavému, přidání dodatečných přísad jej chuťově posouvá mimo standardy tmavého rumu, a počítáme jej tedy za samostatnou kategorii

Tmavé rumy pak dělíme na tři základní typy:

  • golden rum: svoji barvu získává čistě procesem zráním v dubových sudech, často jde o sudy po whisky, bourbonu, sherry nebo portském, aby rum dostal specifický chuťový nádech; zrání trvá minimálně 5 let
  • dark rum: na rozdíl od zlatých rumů jsou ty nejtmavší rumy v procesu výroby často dobarvovány karamelem či vanilkou; jedná se tedy o jistým způsobem “upravovaný” rum
  • aged rum: tzv. stařené rumy se s dobou zrání přes 20 let mohou počítat mezi ty vůbec nejkvalitnější nejen ve své kategorii, ale i mezi destiláty vůbec; zalít si skleničku takového kousku colou by byl hřích

Rozlišovat lze tmavé rumy také podle původu; rum z karibské oblasti bude chutnat jinak než exemplář z jižní Ameriky. Specifickou kategorii tvoří tzv. agricole neboli zemědělský rum. Ten se, stejně jako cachaça, vyrábí z lisované šťávy z cukrové třtiny, nikoli melasy. Očekávat tak lze spíše sladší, lehčí chuť.

Především doba zrání by tak měla být určujícím faktorem pro to, zda rum s něčím smíchat a vytvořit si tak oblíbený drink, nebo si jej vychutnat jen tak. Na jedné straně jsou “párty“ rumy jako Captain Morgan, které se s colou a ledem skvěle doplňují. Naopak u kvalitnějších značek jako Dictador by to bylo naprosté mrhání potenciálem, nehledě na to, co si o vychutnávání rumu myslí zastánci whisky.

Na našem webu si můžete vybrat z velkého množství tmavých rumů. Ať už jsou vaše preference jakékoli, věříme, že nebudete zklamáni.

Pokud vás zajímá více o historii rumu nebo procesu jeho výroby, přečtěte si třeba obecnou charakteristiku rumu nebo náš článek o tom, jak se rum vyrábí.