Whisky Laphroaig
- Bourbon a americké whiskey
- Česká whisky
- Irská whisky
- Japonská whisky
- Kanadská whisky
- Skotská whisky single malt
- Skotské blended whisky
Nejprodávanější
Nejlepší whisky
Stejně jako u vodky, i o whisku se hádá více národů. Ty národy jsou dva - Skotové a Irové. Není pochyb, oba produkují famózní whisky, resp. whiskey. Pojďme ale zapomenout na žabomyší války a podívat se na historii, výrobu a druhy whisk(e)y. Neporadíme vám nejlepší whisky, každý má jiné chutě. Ale dáme vám ty pravé ingredience, abyste se správně rozhodli. Šťastnou ruku!
Historie whisky
Nabíráme směr Skotsko a je tomu více jak 500 let, co se objevila první písemná zmínka o whisky. První doloženou písemnou zmínku najdeme z roku 1494 v tzv. královských pokladních svitcích (Exchequer Rolls). Doslova se v nich píše: "Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu."
Co to je za změť slov, říkáte si? To je první záznam o prodeji sladového ječmene. Boll je staroskotská jednotka váhy. Akvavit pochází z latinského spojení aqua vitae (voda života). Označení "voda života" nesly středověké pálenky s léčivými účinky.
Opět jsme u toho. I whiska měla být lék. Po absinthu, vodce či likérech se tak dostává i ona na pomyslný seznam léčiv. Kolik lidí whisky vyléčila, nevíme.
Je více než pravděpodobné, že se ale whiska vyráběla dříve než v roce 1494. Prý už ve 12. století.
Původ slova whisky
Než se pustíme do výroby whisky, pojďme ještě trochu zapátrat po původu slova whisky. Opět zde hraje hlavní roli voda života. Akorát v jazyce galském - Uisge Beatha. Zní to lehce krkolomně, ale po pár staletích se "beatha" ze slovního spojení vytratila a zůstalo pouze "uisge". Tisíce hektolitrů whisky se vypily a z uisge se stalo "usky". A k whisky tak zbýval už jen maličký krůček.
Výroba whisky
Jak pro skotskou verzi (whisky), tak pro irskou verzi (whiskey) jsou základními surovinami voda, ječmen a kvasinky. Američané používají pro výrobu své whisky kukuřici a jejich kanadští sousedé pro změnu žito.
- První krok: příprava sladu
Škrob, který je obsažený v ječmenu, je nutné rozložit na cukr maltózu. Za to jsou zodpovědné kvasinky. V palírnách se proto ječmen namočí do vody a nechá se klíčit.
- Druhý krok: sušení a pražení
O slovo se hlásí sušení a pražení. Svoji charakteristickou kouřovou chuť dostává whisky právě v palírnách. Jsou zde topeniště plné rašelin a nad nimi síta. Právě v kouři z rašeliny se suší, udí a praží ječmen.
- Třetí krok: kvašení
Než se ke slovu dostane kvašení, je nutné opražený ječmen rozsekat a namočit do horké vody. Tím se uvolňuje maltóza a s ní už si poradí kvasinky. Cukerný roztok je připravený na fermentaci, při které vzniká alkohol. Alkohol, který fermentací vznikne má obvykle okolo 5 až 10 %.
- Čtvrtý krok: destilace
Aby whisky pěkně "psala", je nutné ji prohnat destilací. Po destilaci bude mít obsah alkoholu zhruba 70 %. K tomu jsou zapotřebí alespoň 2 destilace. Právě dvě destilace jsou ukotveny ve skotském zákoně o výrobě whisky. Naopak irský zákon o whiskey ukládá destilace tři. Díky tomu se obsah alkoholu u irských whiskey může zastavit až nad 80 %.
- Pátý krok: zrání
Opět ty dubové sudy! Právě sudy z dubu se používají ke zrání whisky. Zrání skotské whisky probíhá v sudech po sherry nebo bourbonu a musí zrát alespoň tři roky. Pamatujete na andělský podíl? I ten tu má svou roli. Každý rok se odpaří až 2 % whisky.
- Šestý krok: lahvování
Důležité upozornění: whisky v láhvi už nezraje. Většina whisky vzniká mícháním několika druhů. Díky tomu má whisky chuť stabilní a vyváženou.
Jak je vidět, whisk(e)y nevznikne přes noc. Ani za týden. Musí dostat hezky na čas. A investovaný čas poctivě vrátí.
Druhy whisky
Není jedna whisky, ani dvě. Nějaká si říká whisky, některá whiskey. Jedna se vyrábí z ječmene, druhá z žita. Jaké jsou vlastně druhy whisek?
- skotské single malt a blended whisky
Skotské whisky mohou být buď malt nebo blended. Single malt whisky se používá pouze sladový ječmen. Ten se ředí vodou a díky kvasnicím zkvasí a následně se destiluje v destilačním kotli. Nápis Single malt uvádí, že whisky pochází z jedné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren. K vychutnání single malt whisky doporučujeme Glenfiddich whisky.
Naopak míchaná, neboli blended whisky může být směsí 10 až 50 druhů různých whisky. Blended whisky se poctivě míchá, ochutnává a díky těmto procedurám vzniká její jemná chuť. Typickou blended whisky je stálice Johnnie Walker.
První rozdíl najdeme již v názvu. Irská není whisky, ale whiskey. Aby se tekutina v lahvi mohla honosit názvem whiskey, musí splnit tři podmínky: být vyrobena v Irsku, musí být třikrát destilovaná a nesmí být cítit rašelinná příchuť. Tímto se může pyšnit třeba značka Connemara.
Koukáme na tebe, Jacku! Ano, whiskey z USA je proslulý Jack Daniel's. Pozor na to! Jack Daniel's není bourbon, je to americká whiskey.
Bourbon je typ americké whiskey a musí se vyrábět z minimálně 51 % kukuřice. Zbytek může být žito nebo pšenice. Zářným příkladem bourbonu je Jim Beam.
Kanadská whisky má jemnou a hladší chuť než ostatní whisky. Tradičně je v ní obsaženo žito. U nás si koupíte například Black Velvet whisky, která je míchána již před zráním v sudech z dubu.
Saké? Nejenom to! Japonci umějí i parádní ohnivou vodu. Výrobou se podobá té skotské, o napodobenině však nemůže být ani řeč! Ze země vycházejícího slunce vám doporučujeme Nikka whisky. Její zakladatel Masataka Taketsuru studoval výrobu whisky v samotném Skotsku. Nemůžete sáhnout vedle!
Jaký je rozdíl mezi whisky a whiskey?
Pokud jste pozorně četli až sem, rozdíl již určitě víte!
Whisky je alkoholický nápoj, jež se destiluje z obilnin. Označení "whisky" se používá ve Skotsku a dle zákona musí zrát alespoň tři léta. Whisky se může říkat destilátu, který byl kompletně vyrobený a lahvovaný ve Skotsku.
Whiskey se používá pro týž destilát, ale v Irsku a USA. O whiskey se traduje, že kdysi bývala kvalitnější než její skotská sestra. Aby se odlišila, přidali si právě písmeno "E" do názvu.
Co vy, sáhnete po whisky nebo whiskey? Nebo zvolíte alternativu a ochutnáte americký bourbon? Či zvolíte exotiku? Ať tak, či onak, nemůžete pochybit.