3 položek celkem
Rum = jeden z nejpopulárnějších druhů alkoholických nápojů, se vyrábí z cukrové třtiny procesem fermentace (kvašením) a destilace (pálením). Obecně rozeznáváme tři základní druhy rumu - světlý (Blanco), který se využívá na přípravu koktejlů, zlatý a tmavý rum, postupně zrající v dubových sudech. Ten se většinou konzumuje čistý, s ledem nebo se přidává do vaření.

Rum se těší velké oblibě i v současnosti. Přesto, že nejvíce rumu se produkuje v Karibiku, kde jsou nejlepší podmínky pro pěstování cukrové třtiny, při cestě kolem světa byste si mohli „pochutnat“ až na padesáti různých značkách. U nás k nejznámějším rumům patří Zacapa, Diplomatico, Bacardi, Havana Club, Captain Morgan, či Pyrat.

Rum

Co se vám vybaví, když se řekne rum? Piráti? Cukrová třtina? Karibik? Všechny myšlenky, které vás ve spojení s rumem napadnou, jsou správné. Historie rumu je předlouhá a je spojená zejména s britskými koloniemi v karibských souostrovích.

Dneska si můžete vybrat z nepřeberného množství značek a chutí. Namátkou lze zmínit legendární Legendario, skvostné Diplomático nebo oblíbené Bumbu. Zajímají vás další? Čtěte dál!

Historie rumu

První zmínky o nápoji z cukrové třtiny se datují do průběhu 16. či 17. století. Byl to právě karibský ostrov Barbados, kde byl v roce 1651 napsán "rumový manifest" Rumbullion. Obsahoval popis výroby pekelného a hrozného likéru. Takto to v něm stojí. Doslova. Dokonce se nahnědlá tekutina nazývala kill-devil. O významu kill-devil můžeme polemizovat. Třeba rum byl původně nápoj, který měl vymýtit ďábla. Kdo ví.

I když oblíbený nápoj pirátů spojována s Karibikem, fermentované nápoje z cukru se vyráběly tisíce let zpět v Číně, na Blízkém východě nebo v Indii.

Původ názvu "rum" není úplně tak zřejmý. Vedou se spekulace o tom, že název pochází ze slova rumbellion (pozn. red. anglický překlad - velký ruch). Všimněme si podobnosti s barbadoským dokumentem. Další možností je, že "rum" vznikl ze spojení sacharum officinarium což je latinské pojmenování rumu.

Každopádně není důležité, jak rum vznikl, hlavně, že vznikl!

 

 

Výroba rumu

Rum je speciální i svojí metodou výroby. Není totiž jednotná technika na výrobu. Výroba se zakládá na tradičních technikách místních palíren. Jejich techniky si přísně střeží a jsou i jejich know-how.

Co se týče postupu výroby, tak ten má tři fáze:

  • fermentace

Drtivá většina rumů se vyrábí z melasy, což je zbytek po vykrystalizování cukrové třtiny. Je velmi mazlavá a lepkavá. Kvalita rumu se přímo odráží na kvalitě melasy. Kvalita melasy pro změnu závisí na lokalitě, kde byla vypěstována, na počasí nebo na druhu půdy. Fermentace začíná přidáním vody a kvasnic k melasy. A fermentujeme!

Pokud se použijí extrémně výkonné kvasinky, tak se proces fermentace zvládne do několika hodin. Rum má pak jemnou chuť.

Naopak pomalejší (a o to důkladnější) kvasinky mohou fermentovat rum třeba až 15 dní. Ty jsou pak silnější a "pěkně píšou".

  • destilace

Ani destilace nemá jednotný postup. Zvolená metoda destilace se ale velmi odráží na chuti rumu. Zkvašený meziprodukt se obvykle zahřívá na teplotu 175°C. V tomto procesu se oddělí čistý alkohol a zároveň se oddělí nepříjemné pachutě.

Pokud je destilace kontinuální, vzniká jemnější rum. Rumy, které zrají dlouho a mají silné aroma většinou vznikly díky metodě pot-still.

  • zrání

Předposlední fází je zrání. Po destilaci mají rumy průzračnou barvu. Svoji typickou nahnědlou barvu získávají až zráním v dubových sudech. Zde platí přímá úměra - čím déle rum v dubu zraje, tím má tmavší barvu. Do tmavosti barvy vstupuje např. i tloušťka sudu, ve kterém zraje.

Do výsledné chuti rumu vstupuje i materiál, ze kterého je sud vyroben. Druhy sudů se rozdělují na anglické a francouzské dubové sudy. Ve francouzských dubových sudech zrají rumy, které mají ve výsledku chuť jemnou a vyváženou.

  • míchání

Mícháním myslíme blending a nikoliv míchání s Coca-colou nebo džusem. Blending je mistrovská, poslední část přípravy. Ta se svěřuje do rukou, lépe řečeno, chuťovým buňkám blendmasterům. Lidem, kteří nesmějí kouřit, jíst kořeněná jídla či pít alkohol. Kromě ochutnávání rumů. Blendmasteři určí, jakým způsobem zkombinovat rumy různých ročníků, aby vznikl rum ojedinělé a naprosto výjimečné chuti.

Nejprodávanější rumy

Flor de Caňa Centenario 12y 1l 40%

Je nikaragujská rumová perla plující Karibikem. Náznaky karamelu, exotického ovoce a medu dohromady tvoří jedinečnou záležitost.

Plantation 20th Anniversary XO 0,7l 40%

Je momentálně asi nejlepší stařený rum na světě. Pochází z Barbadosu a následně cestuje do Francie, aby další rok či dva dozrál. Vyhrál obdobu filmových cen Oscar pro lihoviny.

Bumbu Rum 0,7l 40%

Cukrová třtina z osmi zemí tvoří unikátní kombinaci rumu. K tomu se Bumbu dodává v unikátní láhvi s charakteristickým cínovým X. Unikátní se vším všudy. Barbados nezklame.

Zacapa Centenario 23y 1l 40%

Zraje tradiční metodou Solera v nadmořské výšce 2 300 metrů nad mořem. I když nezraje přímo na Olympu, ale v Guatemale, tak to z něj dělá boha mezi rumy. Víte, že masterblender Zacapy je žena?

Diplomatico Reserva Exclusiva 12y 0,7l 40% tuba

Stálice mezi nápoji z melasy. Zraje dlouhých 12 let a může se pyšnit řadou mezinárodních ocenění. Chuť je příjemná, bohatá a uklidňující. Venezuela umí!

Don Papa Masskara 0,7l 40%

Limitovaná edice z Filipín, které se dopřeje čas na zrání ve Francii. Filipínský poklad je inspirovaný rejem Masskara. Nebojte, tyhle příšery vám nic neudělají. Budou vám chutnat!

Cachaca

Cachaca je brazilský národní nápoj. K výrobě se používá cukrová třtina a nikoliv melasa. "Kašasa" je de facto brazilský rum. Pít jej můžete samotný nebo v legendárním koktejlu Caipirinha.