Jak si vybrat rum?
Rumový svět je plný chutí, aromat i barev. Je tak rozmanitý, že vybrat kvalitní rum, který by splnil vaše představy, může být docela oříšek. Recenze rumu se obvykle liší, ani experti se totiž neshodnou, jaký je ten nejlepší rum. Určující není vždy ani cena rumu. Tento článek z naší série Velký průvodce rumem vám pomůže vybrat ten správný – nebo vás alespoň navede na tu správnou cestu.
O tom, co můžete na jazyku očekávat, rozhodují čtyři hlavní faktory. Těmi jsou typ rumu, země původu, stáří a sladkost. My se teď podíváme trochu blíže postupně na každý z nich. Díky tomu budete moci zjistit, kde na pomyslném rumovém kompasu se vyskytujete a kam svůj výběr směřovat. Na závěr se podíváme na několik doplňujících faktorů a dáme i několik tipů na kvalitní rum pro začátečníky. Tak pojďme na to.
1. Druh rumu
Typ rumu rozhoduje o tom, jak rum chutná, ale také o tom, jaké je jeho vhodné použití. Zde je základní dělení.
- Bílý rum. Obvykle neprošel procesem zrání a má tak jemnější chuť. Hodí se nejlépe pro míchání do koktejlů.
- Zlatý rum. Prošel procesem zrání, což mu dodává barvu a komplexnější chuť. Hodí se i pro pití jen tak nebo s ledem.
- Tmavý rum. Obvykle zraje déle než rum zlatý, a jeho chuťový profil je tak nejvýraznější. Prémiové rumy bývají nejčastěji z této kategorie.
- Aromatický rum. Aromatické rumy byly obohaceny o přísady jako ovoce, koření a byliny a každý z nich má tak svoji velmi specifickou chuť.
Pokud byste o dělení rumů chtěli vědět více, přečtěte si náš článek o druzích rumů.
2. Stáří rumu
Stáří má u rumu vliv především na sílu a bohatost chuti. Potřebnou informaci obvykle nalezneme na etiketě.
- Mladé rumy. Zrají méně než 4 roky. Jsou dobrou volbou pro příznivce lehčích rumů a také do míchaných koktejlů.
- Středně staré rumy. Zrají 4 až 12 let. Hodí se jak do koktejlů, tak pro konzumaci bez přísad, případně s ledem.
- Staré rumy. Zrají více než 12 let. Jejich chuť a aroma jsou obvykle bohaté a komplexní, hodí se tak pro pomalé, soustředěné popíjení a nejvíce je ocení zkušení milovníci rumu.
Ačkoli stáří rumu částečně souvisí s jeho barvou, nejedná se o totéž. Existují bílé rumy, které procesem zrání prošly, stejně tak rumy tmavé, které svoji barvu získaly již při střední době zrání. Kategorie však mají podobný základ, přičemž stáří do značné míry určuje barvu rumu.
3. Země původu
Nejznámější rumy pocházejí samozřejmě z oblasti Karibiku a Latinské Ameriky, výrobu kvalitních rumů ale najdeme všude na světě. Pojďme se podívat na zjednodušenou klasifikaci.
- Karibik. Rumy se vyrábí na Jamajce, Barbadosu či Guyaně. Charakter se liší ostrov od ostrova, obecně ale můžeme říci, že rumy z této oblasti vynikají svou silnou a bohatou chutí.
- Latinská Amerika. Oblast zahrnuje země jako Nikaragua, Panama či Guatemala. Zdejší rumy jsou sladší s tóny karamelu a vanilky, často zrají v sudech po bourbonu.
- Francouzská zámořská teritoria. Na Martiniku, Guadeloupe a Réunion najdeme tzv. agricole rumy, které se nevyrábí z melasy, ale čerstvé šťávy z třtiny, což jim dodává lehkost a jemnost.
- Indie. Málo se ví, že Indie je jedním z největších producentů rumu na světě. Rumy, které odtud pocházejí, jsou obecně obvykle silnější a zároveň sladké.
- Austrálie. Výrobou rumu proslul především stát Queensland. Také tamější rumy mají bohatý chuťový profil, časté jsou tóny vanilky.
- Filipíny. V rumech pocházejících z asijského souostroví převažují sladší chutě, a to karamel, vanilka a různé druhy ovoce.
4. Sladkost rumu
Dalším klíčovým faktorem při výběru rumu je sladkost. Někteří upřednostňují sladší rumy, zatímco jiní dávají přednost suchým variantám. Jde přitom o zcela subjektivní měřítko, nelze říct, na kterém konci škály jsou rumy zpravidla lepší.
Kategorie sladkosti má souvislost se zemí původu; zatímco někde můžeme čekat sladší rumy, jinde narazíme obvykle na sušší. Ani zde se však nejedná o pravidlo; na chuti rumu se podílí podstatně více faktorů.
Další proměnné
Kromě výše zmíněných čtyř klíčových vlastností mají na výslednou charakteristiku a kvalitu rumu vliv ještě další proměnné. Těmi mohou být:
- způsob výroby
- druh sudu, ve kterém rum zrál
- to, zda proběhl proces filtrace
- obsah přidaných látek
- mixologické možnosti a párování s jídlem
…a dalo by se pokračovat. Objevování rumů a jejich rozdílů je nikdy nekončící cestou.
Naše tipy pro začínající nadšence
Pití Captaina Morgana z panákových skleniček už vás omrzelo, ale ještě se nepovažujete za experta? Přinášíme několik tipů, které ve vás zaručeně probudí zvídavého nadšence.
1. Diplomatico Reserva Exclusiva (Venezuela)
Ideální volba pro ty, kdo preferují jemné a sladší rumy, ale zároveň očekávají více než jednu vrstvu chuti.
2. Plantation Grande Reserve 5 Year (Barbados)
Taktéž spíše sladší a jemnější rum, v němž můžeme rozeznat tóny banány, kokosu a vanilky.
3. Appleton Estate Signature Blend (Jamajka)
Tmavý rum, který nabízí již o něco komplexnější chuť s nádechem exotického ovoce a koření.
4. Havana Club Añejo 7 Años (Kuba)
Při své střední době zrání má tato Havana těžší a hlubší chuť. Hodí se spíše pro pomalé popíjení.
5. El Dorado 12 (Guyana)
Luxusní rum, který si svou vcelku zvláštní chutí již 3x vysloužil zlatou medaili v soutěži Caribbean Rum Taste Test.
Bonus: Rum jako investice
Díky své rostoucí popularitě mezi degustátory se rum kromě zpestření večírků stává také vyhledávaným investičním artiklem. V kurzu jsou především ty kousky, kterých bylo nalahvováno pouze omezené množství, a které se vyznačují jedinečným chuťovým profilem. Více o tom, jak investovat do alkoholu, se dočtete v našem článku.
Můžeme vám ale prozradit, že cena rumu není v tomto případě jediný určující prvek; nepotřebujete tak vstupní statisícový kapitál. Limitované kousky od Zacapy, El Dorado nebo Rona de Jeremyho, u nichž se předpokládá růst na hodnotě, seženete už do tří tisíc.
Tak na zdraví a přejeme vám spoustu hodnotných rumových zážitků!
Přečtěte si také další díly z našeho seriálu Velký průvodce rumem a staňte se respektovaným rumovým fajnšmekrem.